Foto: Reuters/V prometu je treba narediti vse, da se konflikt sploh ne zgodi. Zato je pomembno, da smo na cesti strpni.

Sodeč po raznih anketah in raziskavah, se vse več voznikov spoprijema z agresijo za volanom avtomobila. Nekateri celo izstopajo iz vozila in se z drugimi vozniki spopadajo verbalno in celo fizično, spet tretji sledijo drugim voznikom do cilja, kjer se z njimi soočijo. Tokrat smo se posvetili jezi na cesti, ki je pereč problem tako v tujini kot pri nas.

Pri britanskem Auto Expressu so objavili anketo med britanskimi vozniki in ugotovili, da se vsak peti voznik oziroma voznika zaplete v incident, povezan z jezo na cesti. Kar 22 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da je že stopilo iz avtomobila in se prepiralo z drugimi vozniki.

Le redki ohranijo popolnoma mirno kri
Čeprav vozniki pri tem prevladujejo nad voznicami, pa narašča tudi število jeznih voznic. Podjetje HPI je obdelalo podatke 1.000 vprašanih voznic in voznikov, starih od 18 do 65 let. 39 odstotkov jih je priznalo, da na cesti stresajo jezo nad drugimi vozniki. Le trije odstotki vprašanih so odgovorili, da se prav nikoli ne razburijo za volanom.
28 odstotkov jih je odgovorilo, da se jezijo nad predrzno vožnjo motoristov, 31 odstotkom krvni pritisk dvignejo slabe ceste, petini pa gneča na cesti. 16 odstotkov jih je kot primarni izvor jeze navedlo dela na cesti, 10 odstotkov parkiranje, le osem odstotkov jih je odgovorilo, da jih delo na cesti ne moti.

19 odstotkov jih je izjavilo, da so kolesarji najslabši udeleženci cestnega prometa, 11 odstotkov jih je opozoril na zasebne najemnike in voznike Uberja, osem odstotkov pa se je pritožilo zaradi neprevidnih pešcev.

Foto: BoBo/Policisti pojasnjujejo, da velika večina udeležencev v cestnem prometu spoštuje prometne predpise, ko pa se vseeno zgodi kršitev, običajno to nekdo stori iz nerodnosti ali nepazljivosti.

Agresivne voznike policija obravnava vse pogosteje
Na AMZS-ju so pred časom izvedli podobno anketo, s katero so želeli ovreči tezo z ameriških in evropskih cest, da je jeza za volanom naraščajoč trend med vozniki in voznicami. V anketi so spraševali, ali so tisti vozniki, ki so nagnjeni k impulzivnemu odzivanju in hitri jezi v prometu, pogosteje obravnavani zaradi prometnih prekrškov. Raziskava je dala podobne rezultate kot tovrstne študije v tujini: vozniki, ki težko zadržijo svojo jezo, naredijo več prekrškov oziroma so zaradi prekrškov pogosteje obravnavani kot tisti vozniki, ki lahko nadzorujejo svojo jezo.

V vzorec so zajeli 180 voznic in voznikov, ki so se udeležili različnih tečajev in programov AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Glede na rezultate raziskave so izpostavili nekaj situacij, ki pogosto povzročajo jezo. Voznik vas je prehitel in parkiral v parkirni prostor, ki ste ga čakali vi. Voznik vozi počasi po prehitevalnem pasu in ovira promet. Nekdo vozi tik za vami ‒ brez varnostne razdalje. Nekdo je zapeljal pred vas, ne da bi se prepričal, ali je varno. Zavili ste po bližnjici in obtičali v zastoju. Nekdo, ki vam ponoči prihaja nasproti, ne ugasne dolgih luči. Zapeljali ste v neoznačeno luknjo na cesti. V sosednjem avtu vam nekdo kaže žaljive kretnje. Prevozili ste radarsko kontrolo. Voznik v avtu pospešuje, medtem ko ga prehitevate. Voznik je počasen pri parkiranju in je naredil zastoj. Na kolovozu je pred vami zelo počasno vozilo, ki vas ne spusti naprej.

Foto: BoBo/Če se srečate z agresivnim voznikom, to nemudoma sporočite policiji na številko 113.

Izbruh jeze tudi pri mirnih ljudeh
Jeza za volanom je nalezljiva, pravijo psihologi, ki se ukvarjajo s proučevanjem vedenja voznikov. Bistveno pa je ohraniti mirno kri in se izogniti obračunavanju z drugimi vozniki, ne le fizičnemu, tudi verbalnemu.

Ameriški učitelj psihologije na univerzi v Koloradu Jerry Deffenbacher, ki se je posvetil prav problematiki agresivnih voznikov, je s pomočjo svojih raziskav ugotovil, da se tudi navadno mirni, razumni ljudje včasih spremenijo v bojevnike za volanom. "Ko jih drugi vozniki izzovejo z nekim dejanjem na cesti, kričijo, uporabljajo divje geste in lahko celo ogrožajo življenje drugih udeležencev v prometu."

Foto: BoBo/Na cesti tudi v ekipi Avtomobilnosti pogosto opažamo zelo agresivne voznike, ki so na srečo v manjšini. V takem primeru moramo paziti na lastno varnost in se takemu vozniku umakniti, da uresniči svojo namero. Pomembno je, da se ne razburjamo in da ne trobimo ali z dolgimi lučmi opozarjamo takega voznika.

Strokovnjaki so ‒ tudi glede na rezultate številnih poglobljenih raziskav ‒ prepričani, da obzirnost za volanom tudi druge spodbudi k večji uvidevnosti do preostalih voznikov. Dovolj je že, da se zahvalimo za izkazano prijaznost (očesni stik, nasmeh, gesta z roko). Če pa se že soočimo z agresivnim voznikom, pa se konfliktom na cesti najlažje izognimo na način, da takemu vozniku omogočimo, da se vključi v gost promet, se mu opravičimo, če ga oviramo.

Velika podpora uvedbi kazenskih točk za telefoniranje med vožnjo
V zadnji anketi Avtomobilnosti smo vas spraševali: "Ali podpirate kazenske točke za uporabo telefona med vožnjo?"

Kar 81 odstotkov vas je odgovorilo pritrdilno, le 19 odstotkov pa vas je bilo proti predlogu zakona, da bi za uporabo prenosnega telefona med vožnjo kazen namesto 125 evrov znašala 250 evrov, hkrati pa bi voznik prejel še tri kazenske točke.