Octavia combi na slovenskem trgu vozi po dobro zvoženih kolesnicah uveljavljenih predhodnic. Foto: M. Kr.
Octavia combi na slovenskem trgu vozi po dobro zvoženih kolesnicah uveljavljenih predhodnic. Foto: M. Kr.

Od skupno 3,8 milijona do zdaj prodanih primerkov Škodinega modela, ki je znamko pripeljal v velikem slogu na marsikateri evropski trg, je kar 1,3 milijona karavanskih različic, z novo generacijo pa se lahko omenjeni delež še poveča.

Tudi combi je v primerjavi z neposrednim predhodnikom zrasel za 90 milimetrov v dolžino in 45 v širino, kar bodo najbolj občutili potniki, ki po zaslugi prtljažnika s 610 litri prostornine naj ne bi imeli težav s potovalno prtljago ali rezultatom kakšnega večjega dnevnega nakupa. Če je treba prepeljati še kakšen kos prtljage več ali morda celo kakšen večji gospodinjski aparat, je mogoče prtljažni prostor povečati tja do prostornine 1.740 litrov. Za tiste, ki radi vozijo daljše kose tovora, pa po novem pri Škodi ponujajo tudi preklopni sovoznikov sedež.

Prostornost prtljažnika pa je, poleg zunanje podobe, bolj ali manj tudi edina razlika med karavanom in kombilimuzino. Ponudba opreme in nabor motorjev sta bolj ali manj enaka. Kupcem ponujajo na izbiro štiri bencinske motorje TSI, med katerimi je 1,2-litrski na voljo z močjo 63 ali 77 kilovatov (86 KM ali 105 KM), sledita 1,4-litrski s 103 kilovati (140 KM) moči in 1,8-litrski s 132 kilovati (180 KM). Pri dizelskih pa je 1,6-litrski motor TDI za zdaj na voljo s 66 ali 77 kilovati (90 KM, 105 KM) moči, večji 2,0-litrski pa z močjo 110 kilovatov.

Tudi ravni opreme so primerljive s kombilimuzino, v ponudbi pa je med drugim mogoče najti kar nekaj naprednih asistenčnih sistemov, možnost izbire samodejnega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona, ki ne vpliva na prostornost prtljažnika.

Najcenejšo octavio combi z bencinskim motorjem je mogoče v Sloveniji kupiti za 15.952 evrov, najcenejšo dizelsko različico za 18.088 evrov in najcenejšo s štirikolesnim pogonom za 26.935 evrov. V primerjavi s kombilimuzino so karavanske različice dražje za tisoč evrov.