Black series pri AMG-ju še zdaleč ne pomeni barve karoserije, ampak dodatno oplemenitenje že tako plemenitih vozil. Foto: Daimler
Black series pri AMG-ju še zdaleč ne pomeni barve karoserije, ampak dodatno oplemenitenje že tako plemenitih vozil. Foto: Daimler

Zmogljivo srce cestnega športnika seveda predstavlja 6,3-litrski osemvaljnik, ki zmore pri 7.400 vrtljajih kar 464 kilovatov (631 KM) moči in dosega največji navor 635 Nm, doslej najbolj dinamično različico modela z galebjimi krili, naziv se je uveljavil zaradi značilnih dvižnih vrat, požene od 0 do 100 kilometrov na uro v 3,6 sekunde. Oplemeniteni motor V8, ki zmore v primerjavi s krotkejšo različico SLS AMG 44 kilovatov (60 KM) moči več, pa superšportniku zagotavlja doseganje hitrosti do 315 kilometrov na uro.

Konstruktorji pa se pri oplemenitenem kupeju iz izbrane in številčno zelo omejene družine posebnih AMG-jevih »black series« izdaj niso zadovoljili le z izboljšavami motorja, ampak so poskrbeli tudi za spremembe na karoseriji in nekaterih drugih ključnih sklopih.

Avtomobil je zaradi izdatnejše uporabe ogljikovih vlaken kar 70 kilogramov lažji kot njegov krotkejši sorodnik in izdelan podobno kot superšportniki za dirkališča. Tem pa se zasnova SLS AMG black series približa tudi zaradi takšnih na videz »zanemarljivih« podrobnostih, kot je vgradnja sedemstopenjskega menjalnika speedshift DCT deset milimetrov nižje, kar vpliva na pomik težišča vozila in boljše vozne karakteristike. Seznam izboljšav je seveda še bistveno daljši, vključno s športno uglašenim podvozjem in zmogljivejšim zavornim sistemom, ki bo pomagal pri krotenju superšportnika, sicer primernejšega za uporabo na dirkališčih, na javnih cestah.

Seveda pa bosta končni rezultat in obnašanje v prometu odvisna od tistih, ki bodo sedeli za volani atraktivnih kupejev. Prav veliko jih ne bo, nenazadnje zaradi pričakovanih in na nek način utemeljenih visokih cen. O njih uradno še ne govorijo, superšportnik bo namreč na trg prišel šele junija 2013, vendar pa je dovolj zgovoren že podatek, da je treba za precej krotkejšo različico SLS AMG na domačem nemškem trgu odšteti 186.830 evrov.