Japonska delegacija si je ogledala proizvodnjo v Mlinotestu. Foto: Dialog Company
Japonska delegacija si je ogledala proizvodnjo v Mlinotestu. Foto: Dialog Company
Mlinotest
Delegacija družine Tsukamoto se je odločila za poslovni obisk Mlinotesta v Ajdovščini. Foto: Dialog Company
Mlinotest
Milnotest je eno redkih slovenskih živilskih podjetij, ki je ostalo v slovenskih rokah. Foto: Dialog Company

Japonska poslovna družina Tsukamoto je namreč tako navdušena nad Mlinotestovimi ajdovimi rezanci (pa tudi pirinimi testeninami), da si je proizvodnjo prišla ogledat v Ajdovščino.

Kako so za Mlinotestove ajdove in pirine rezance sploh izvedeli na daljnem Japonskem? Reiko Tsukamoto je pred časom domov dobila darilo - v njem so bile Mlinotestove testenine. Nad njimi je bila izjemno navdušena. Ob tem je pomembno dejstvo, da Reiko Tsukamoto ni ena izmed mnogih japonskih gospodinj, ki dnevno pripravljajo rezance "soba", ampak gre za gospo iz ene najbolj znanih poslovnih japonskih družin, ki je povezana tudi z našo državo. Družinsko podjetje Tsukamoto je namreč uvoznik kakovostnih delikatesnih produktov iz Slovenije in testenine iz ajde in pire so tako zanje zanimive tudi iz poslovnega vidika.

O kakovosti na kraju samem
Delegacija družine Tsukamoto se je torej odločila za poslovni obisk Mlinotesta v Ajdovščini. S Reiko Tsukamoto so bili še gospod Hirota, glavni kuhar njihove restavracije, in gospa Inoue, strokovnjakinja za uvoz delikatesnih produktov na Japonsko. Povezovalni člen je bil japonski veleposlanik v Sloveniji Keiji Fukuda, japonski obisk je spremljala tudi delegacija občine Ajdovščina z županom Tadejem Beočaninom.

Gostitelj, predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj, je vsem gostom predstavil posamezne izdelke iz ajde in pire, seznanil jih je s postopki v proizvodnji in z vsemi certifikati, ki dokazujejo kakovost surovin in spoštovanje zahtevnih tehnoloških postopkov. "V Mlinotestu sta ajda in pira vhodni surovini tako v pekovskem, testeninskem in tudi mlevskem programu. Naši izdelki so priznano dobri in po njih povprašuje vse več porabnikov, ki si želijo ne samo dobrih, ampak tudi resnično kakovostnih izdelkov. Zato so možnosti vzpostavitve poslovnih odnosov zelo realne," se ob japonskem visokem obisku nadeja Nabergoj.

Družina Tsukamoto povezana s Slovenijo
Družina Tsukamoto dobro pozna Slovenijo. Od nas izvaža vino - celo za japonski dvor, pred leti je bila tudi pokroviteljica mednarodnega ocenjevanja vin v Ljubljani. Tosihiko Tsukamoto je bil član mednarodne komisije za ocenjevanje vin na ljubljanskem mednarodnem vinskem sejmu vse od leta 1983. Ob vsakoletnih poslovnih obiskih vinskega sejma je spoznaval našo deželo, vina in kulinariko ter se za vse to navdušil. Ustanovil in financiral je fundacijo za vsakoletno štipendiranje dveh slovenskih strokovnjakov, ki bi se želela globlje seznaniti z bogato japonsko kulturo in umetnostjo. Tsukamoto ima izjemno uspešno podjetje za trženje vin Lumière Winery. Zelo uspešna je tudi njihova restavracija, kjer vsako leto gostijo dva kuharja iz Slovenije. In še en projekt družine Tsukamoto v Sloveniji je znan - na posestvu Biotehniške šole na Ptuju so pred štirimi leti prav na njihovo pobudo poskusno posejali tri avtohtone japonske sorte soje. Družina Tsukamoto torej dobro pozna Slovenijo in je pomembna pobudnica uspešnih poslovnih stikov in sodelovanja.

Mlinotest verjame v "soba" poslovno priložnost
Nabergoj verjame, da je Japonska dobra poslovna priložnost: "Naši izdelki, tudi najnovejši, so plod lastnega razvoja, poznavanja smernic v prehranski industriji in spremljanja pričakovanj in zahtev potrošnikov. In ker je slovenski trg premajhen in smo primorani iskati dobre potrošnike tudi širše, nas zanima vsak potencialni trg in ponosni smo, da se za naše produkte zanimajo tudi na Japonskem," je dejal.

Mlinotest je sicer eno redkih slovenskih živilskih podjetij, ki je ostalo v slovenskih rokah. Še več - pred nakupom tujcev so se "ubranili" z notranjim menedžerskim in delavskim odkupom. Zaposleni prek družbe Mlino lastniško obvladujejo družbo. Pri tem jim pomaga tudi ajdovska občina, ki jo vodi župan Beočanin in ki je v Mlinotestu pridobila 6,2 odstotka delnic, za to pa plačala 930.000 evrov.