Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Ana Roš (Hiša Franko) in Tomaž Kavčič (Zemono). Foto: Organizator
Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Ana Roš (Hiša Franko) in Tomaž Kavčič (Zemono). Foto: Organizator

Tretje leto zapored se je združila tako strokovna kot ljubiteljska javnost in skupaj izbrala tiste restavracije, ki ljubiteljem kulinarike ponujajo najboljše, kar premore slovenska gastronomija.

V štirih regijah so se zmage razveselili Hiša Franko (Alpska Slovenija), Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono (Mediteranska in Kraška Slovenija), Hiša Denk (Termalna Panonska Slovenija) in Restavracija JB (Ljubljana in Osrednja Slovenija).

Izbrali so tudi zmagovalce nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij. Najboljše tri restavracije – ambasadorke slovenske kulinarike – so postale Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin.

Naj spomnimo: Lani so zmagovalno trojko sestavljali Zemono, Hiša Franko in Ošterija Debeluh, predlani pa je bil zmagovalec samo eden, Hiša Franko.

Podelili so tudi nagrado "vox populi" – restavracija, ki je najbolj premamila brbončice javnosti, je Hiša Franko.

Od hotelskih restavracij do novincev

Nagrade so podelili še v šestih kategorijah. Najboljša gostilna je postala Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono, priznanje za najboljšo hotelsko restavracijo je dobila restavracija Grad Otočec, med novinci je prepričala Domačija Belica, najboljši družbeni profil ima med restavracijami Družina Bazilika, Jernej Zver in Maja Galuf, ki ustvarjata kulinarični blog JernejKitchen, sta postala najboljša družbena (kulinarična) vplivneža, nagrado za Best Service by Diners Club pa je prejela Restavracija Cubo.

Letos je v izboru sodelovala 201 restavracija, v okviru izbora pa je prvič potekalo zbiranje denarja za štipendiranje mladega chefa.

Prireditev združila številne gostince

Podelitev je sicer letos potekala na golf igrišču Smlednik, ki se je izkazal za boljšo lokacijo kot v preteklih letih, saj se je v lepem vremenu na trati zbralo lepo število slovenskih gostincev in vinarjev, ki so od dopoldneva dalje ponujali krepčilo, medtem ko so na odprtem odru potekale okrogle mize in razprave na temo kulinarike in Slovenije kot gastronomske destinacije.

Zvečer je na gala večerji v Evergreenu kar 16 najboljših gostincev (manjkali so le redki, denimo Gosčtišče Grič in Pavus) združilo moči in pripravilo gala večerjo, na kateri so osrednje krožnike vsak ob spremstvu izbranega vinarja postregli Igor Jagodic (Strelec), Ana Roš (Hiša Franko), Bine Volčič (Monstera), Tomaž Kavčič (Zemono), David Vračko (Mak), Janez Bratovž (JB), Leon Pintarič (Rajh) in Mojmir Šiftar (Evergreen).