Miha Ledinek je vodenje gostilne prepustil hčeri Ani. Foto: SZJ
Miha Ledinek je vodenje gostilne prepustil hčeri Ani. Foto: SZJ
Šmarna gora
Šmarna gora je tudi zaradi gostinske ponudbe postala zelo obiskana. Foto: MMC RTV SLO

Ledinek je v štirih desetletjih svojega življenja in delovanja v gostilni Ledinek na Šmarni gori bistveno izboljšal tamkajšnjo gostinsko ponudbo. Šmarna gora je med njegovim delovanjem tako postala eno najbolje obiskanih pohodniških ciljev v Sloveniji.

Gostilna Ledinek je leta 1984 prejela turistični nagelj. Leta 2011 je gostilna pridobila naziv Gostilna Slovenija, danes pa ima šest redno zaposlenih. Miha Ledinek je kljub upokojitvi ostal zvest Šmarni gori. Vodenje gostilne je prepustil hčeri Ani Češnovar in zgodba o uspehu na Šmarni gori se tako nadaljuje.

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Mate Matjaž je ob odprtju Dnevov slovenskega turizma poudaril, da moramo biti pri pozitivnih ocenah stanja v turizmu in gostinstvu previdni, saj se razmere v različnih predelih Slovenije med seboj razlikujejo. "K dobrim kazalnikom veliko prispevajo nekatera nosilna turistična središča, stanje drugod pa je skrb vzbujajoče. Tako je tudi na področju gostinstva, kjer se aktualne ekonomske razmere odražajo v popolnem osipu obiska v gostinskih lokalih," je še povedal Matjaž.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS-ju se že vrsto let zavzema za večje povezovanje gostinskega in kmetijskega sektorja. Živila krajevnega izvora namreč želijo prek bogate kulinarike ponuditi tudi domačim in tujim gostom. Tovrstno povezovanje pomeni ohranjanje in zagotavljanje kakovostne in zdrave hrane v kulinarični ponudbi, kot je tudi zapisano v pravilniku nove kolektivne blagovne znamke Gostilna Slovenija. Bistvo tega pa je, da slovenska kulinarika in gastronomija postaneta ključna prepoznavna elementa v okviru slovenske turistične ponudbe.