Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: SOJ RTV SLO
Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: SOJ RTV SLO

19. marec 2016 štejemo za rojstni dan Ambientov, prve slovenske avtorske oddaje, v kateri so predstavljene slovenske hiše in stanovanja. Ustvarjalci so v štirih letih nanizali sto oddaj, predstavili več kot tristo kotičkov naše domovine in več kot tisoč ljudi, ki so svoje sanje in ideje delili z gledalci. "Ne gre le za radovednost, kako imajo pri sosedih. Za nas je pomembnejše, da gledalcem ponudimo možnost uresničitve njihovih sanj – tako da pokažemo, kako so sanje uresničili drugi," pravi avtorica oddaje Mateja Košir.

Dejstvo, da imamo tudi pri nas, v Sloveniji toliko dražljive estetike, mojstrovin domačega znanja, navdihujočih bivališč, posluha za sodoben ali pa popolnoma individualen način bivanja je številne presenetilo. Če bi želeli najti skupni imenovalec vseh teh domov in vrtov, potem bi lahko bila to le pestrost, pišejo na uradni strani oddaje. Od majhnih do velikih, od skromnih do razkošnih, od starih do novih, od arhitekturnih mojstrovin do zasebnih inovacij.

Ambienti

Več kot le zbirka idej

V Ambientih o svojih izkušnjah govorijo slovenski lastniki nepremičnin in domači strokovnjaki, ki se ponašajo s številnimi arhitekturnimi, oblikovalskimi ter drugimi dosežki. Oddaja je ponudila kup informacij o gradnji in obnovi, hkrati pa nanizala številne nasvete o uporabi sodobnih tehnologij in majhnih popravkih.

"Predvsem pa se za vsemi temi čudovitimi bivališči skrivajo pristne zgodbe lastnikov, ki poudarjajo, da nič od tega ni zrastlo samo od sebe. Zato so nam lahko njihove izkušnje svetla spodbuda, da si tudi sami pod streho ustvarimo svoj mali raj, toplo gnezdo in spodbudno prizorišče dobrih odnosov," pravi voditelj oddaje Boštjan Romih.