Razgled z Blejskega gradu je tisto, kar popotnike najbolj očara. Foto: BoBo
Razgled z Blejskega gradu je tisto, kar popotnike najbolj očara. Foto: BoBo

Prestižna popotniška revija Condé Nast Traveler je na prestižni seznam gradova Bled in Predjama uvrstila ob bok številnim slovitim turističnim znamenitostim, kot so Katarinina palača v St. Peterburgu, "pravljični" grad Neuschwanstein v Nemčiji, ki je bil navdih za Disneyjevo upodobitev Trnuljčičinega domovanja, grad družine Hohenzollern v Bavarskih Alpah, pa Schönbrunn (nekdanja dunajska poletna rezidenca Habsburžanov), Kylemore Abbey na Irskem in grad Eilean Donan na Škotskem, grad Bran v Romuniji, ki je bil navdih za Drakulo, grad Miramar pri Trstu itd.

"Veliko je razlogov, zakaj je Blejsko jezero eno najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Sloveniji," so predstavitev začeli pri reviji Condé Nast in dodali, da je eden od teh razlogov tudi grad, ki se dviga nad samim jezerom. "Po gozdni poti se vzpni do gradu in si od blizu oglej njegove stolpe in obzidje iz 11. stoletja, nato pa se ozri nazaj dol in nagrajen boš z enim najlepših razgledov na jezero, kar jih je mogoče najti," so poetično zapisali.

Zaradi te in številnih drugih podobnih pohval na Bledu domnevajo, da se bo število obiskovalcev (lani jih je grad obiskalo več kot 583.000) letos še povečalo. Tudi zato (ali pa kljub temu) so se odločili, da zvišajo vstopnico za ogled gradu na 13 evrov. Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je v pogovoru z novinarko Radia Slovenija Romano Erjavec tako pojasnil: "Računamo, da bo zaradi teh podražitev tudi določen odstotek manj obiskovalcev, kar nas bo razbremenilo velikega števila obiskovalcev ob določenih datumih, saj je včasih presegalo zmogljivost, kar je predstavljalo problem."

Povišanje cene vstopnice se jim zdi primerno, saj imajo primerljivi gradovi podobne cene: "Predjamski grad je lani posloval z vstopnico 13,80, podobne vstopnine so tudi za grad Landskron (Vajškra) nad Beljakom itd., tako da smo mi samo dohiteli konkurenco. "

Revija Condé Nast Traveler je bila navdušena tudi nad Predjamskim gradom:
Revija Condé Nast Traveler je bila navdušena tudi nad Predjamskim gradom: "Predjamski grad, zgrajen v gotskem slogu, je najverjetneje eden najbolj dramatičnih gradov na svetu, saj je zgrajen tik ob 123-metrski skali, ki skriva mrežo podzemnih predorov." Foto: BoBo

Upajo, da drugih ukrepov za omejevanje obiska ne bodo potrebovali, za to naj bi bil tudi lani urejen park ob vznožju gradu, kjer bi obiskovalci lahko počakali na vstop.

Lani so z vstopninami zaslužili dobrih 5 milijonov evrov, a kot poudarja Završnik, ves denar vračajo v naložbe. Letošnje leto bo sicer minilo brez večjih posegov, čakajo pa jih pomembne priprave na razpis in gradnjo dvigala ter projektov za ureditev grajske pristave in muzeja arheologije v naslednjih dveh letih.