Ljubljana je letos uvrščena eno mesto više kot lani. Foto: Reuters
Ljubljana je letos uvrščena eno mesto više kot lani. Foto: Reuters

Na repu lestvice 231 mest je pristal Bagdad, Ljubljana pa je letos uvrščena eno mesto više kot lani, in sicer na 74.

Namen raziskave je mednarodnim organizacijam oziroma podjetjem pomagati določiti višino plač za tuje zaposlene, temelji pa na 39 merilih. Med drugim v njej ocenjujejo stanovanja, politično stabilnost, kriminal, možnosti za prostočasne dejavnosti, infrastrukturo, zdravstveni, izobraževalni in gospodarski sistem.

Takoj za Dunajem po ocenah Mercerja najboljšo kakovost življenja ponuja Zürich, sledijo pa mu München, Vancouver in Auckland. Za njimi so se v prvi deseterici zvrstili še Düsseldorf, Frankfurt, København, Ženeva in Basel.

London je zasedel šele 41. mesto, Pariz pa je zgolj dve mesti više, in sicer na 39. mestu. Raziskava, ki so jo opravili med septembrom in novembrom lani, pa ni upoštevala protivladnih protestov rumenih jopičev. Sedež evropskih institucij, belgijski Bruselj, se je uvrstil na 28. mesto.

Ljubljana je letos eno mesto više kot lani, in sicer na 74. mestu, ki si ga deli z Dubajem. Za njo je na 76. mestu Budimpešta, Zagreb pa je zasedel 98. mesto.

Ameriških mest ni na vrhu lestvice

Na vrh lestvice se ni uvrstilo nobeno ameriško mesto ‒ najviše je San Francisco, ki je na lestvici 34., sicer pa so v letu 2018 vsa ameriška mesta nazadovala. Izjema je New York, ki je zaradi upadanja ravni kriminala napredoval na 44. mesto.

Nazadovanje ameriških mest je predstavnik Mercerja pojasnil z vedno bolj napetimi gospodarskimi in trgovinskimi odnosi ZDA s številnimi državami, med njimi so tudi zaveznice. "To pa je najpomembnejše merilo in torej vodi v splošno nazadovanje ameriških mest na naši lestvici," je dodal.

V Aziji je najboljša kakovost življenja v Singapurju, ki je na skupnem 25. mestu, sledita mu Tokio in Kobe, ki si delita 49. mesto. Hongkong je na 71. mestu, Seul pa 77.
Bagdad je po kakovosti življenja, ki jo ponuja, na zadnjem mestu, pred njim je prestolnica srednjeafriške republike Bangui, tretja na repu pa je jemenska Sana.