V muzejih in galerijah veljajo ločevalni ukrepi. Foto: EPA
V muzejih in galerijah veljajo ločevalni ukrepi. Foto: EPA

Benetke so v teh dneh presenetljivo prazne. Običajno bi se morala junija začeti poletna sezona, ki vsako leto v mesto privabi milijone obiskovalcev. Letos pa znameniti trg sv. Marka skoraj sameva, saj se turistično življenje le počasi vrača v mesto, ki ga je ustvarila Serenissima Republica.

Že pred epidemijo so se v mestu odločili, da bodo julija uvedli omejitev obiska in začeli za obisk zaračunavati vstopnino. Po izkušnji v zadnjih mesecih, ko mesta ni mogel obiskati praktično nihče, pa se mnogo prebivalcev zavzema še za strožje omejitve.

Posebno opazen je pozitiven vpliv na naravo in okolje ob odsotnosti množičnega turizma. Vrnitev delfinov v mesto je le najopaznejša sprememba med številnimi pozitivnimi okolijskimi spremembami.

Voda v mestu je letos bistveno čistejša kot običajno. Foto: Reuters
Voda v mestu je letos bistveno čistejša kot običajno. Foto: Reuters

Eksodus

V Benetkah živi le še 51.000 prebivalcev, saj so cene stanovanj narasle do nevzdržne ravni. Običajni prebivalci mesta si preprosto ne morejo več privoščiti tekmovanja s turistično industrijo in ponudniki prenočišč prek portala AirBnB.

Tudi med turističnimi delavci pa je vedno več podpore korenitim spremembam v turizmu Benetk. Večina si prizadeva za privabljanje gostov, ki bodo v mestu vsaj nekaj dni prenočili. Takšni gostje se bolj poglobijo v kulturo in zgodovino mesta, seveda pa tudi veliko več zapravijo.

Med največjimi krivci za gruče turistov, ki se običajno zgrnejo nad mesto, so ladje za križarjenja. Usoda prepovedi njihovega pristanka je trenutno negotova, saj je veliko odvisno od gospodarskega okrevanja ranjenega italijanskega gospodarstva.