Smučanje v Libanonu je po večini cenovno ugodnejše od Evrope. Foto: Reuters
Smučanje v Libanonu je po večini cenovno ugodnejše od Evrope. Foto: Reuters

Ne rečejo zaman tej mali državi kar "Švica Vzhoda".

V Libanonu je šest odličnih smučarskih središč, do katerih iz prestolnice Bejrut pridete hitro in enostavno. Medtem ko se najvišji vrh Libanona dviga na višini 3088 metrov, je večina smučarskih središč na višini do 2500 metrov, smučarske proge pa pokrivajo 200 kilometrov.

In glede na to, da je eno od smučišč samo 25 kilometrov od morja, je povsem mogoče v istem dnevu smučati in se sprehajati po plaži.

Največje smučarsko središče je Mzaar, ki leži uro vožnje od Bejruta, ima pa 42 prog v skupni dolžini 60 kilometrov in 18 sedežnic, smučišča pa so primerna tako za začetnike kot izkušenejše smučarje.

Smučišča so po večini na višini 2500 metrov. Foto: Reuters
Smučišča so po večini na višini 2500 metrov. Foto: Reuters

Od naravnega rezervata do VIP-klubov

Najstarejše smučarsko letovišče v Libanonu je Cedars, kjer lahko smučate do konca aprila, proge so primerne predvsem za izkušenejše smučarje, pravi naslov za tiste, ki bi radi uživali v oddihu z veličastnimi razgledi, pa je hotel White Cedars.

Sicer pa je Cedars naravni rezervat, v katerem najdemo tako zaščitene vrste dreves kot tudi starodavne cerkve in samostane.

Laklouk je idealno smučarsko letovišče za začetnike in družine z otroki, v bližini pa sta Afka in Balou Balaa, katerih naravne lepote in slapovi že stoletja privabljajo obiskovalce.

Omeniti velja še Kanat Bakiš, ki slovi po izjemni kakovosti snega, za nameček pa še gneče ni, tu pa sta še smučarska kluba Zaarour in Fakra, znana po svoji ekskluzivnosti.

Cena dnevne smučarske vozovnice na libanonskih smučiščih je od 18 do 58 evrov.