Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Od 1. do 9. avgusta je bilo na Hrvaškem največ nemških obiskov – prihod 225.000 Nemcev pomeni tudi šestodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Sledijo hrvaški turisti, ki jih je bilo 178.000 ali 18 odstotkov več. Na tretjem mestu so bili Slovenci, ki jih je bilo 133.000.

Največ turistov je na Hrvaškem v Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju in Novalji na otoku Pagu, so dodali. Največ prenočitev je bilo v Istri in v Kvarnerju, kjer so skupaj imeli 3,1 milijona prenočitev v prvih devetih dneh avgusta.

Pretekli konec tedna 2,3 milijona prenočitev

Direktor HTZ-ja Kristjan Staničić je poudaril, da imajo po "odličnem juliju", ko so dosegli 60 odstotkov lanskih julijskih rezultatov, avgusta še boljše turistične trende, ki kažejo, da je Hrvaška na približno 70 odstotkih svojih lanskih turističnih dosežkov. "Izjemno je pomembno, da se še naprej vsi obnašamo odgovorno in spoštujemo predpisane epidemiološke ukrepe, ker je to pogoj za uresničenje turističnih rezultatov," je dejal.

Dodali so še, da je zgolj prejšnji konec tedna – od 7. do 9. avgusta – na Hrvaško prišlo 323.000 turistov, ki so ustvarili 2,3 milijona prenočitev.

Med prejšnjim koncem tedna so na hrvaških avtocestah, ki jih upravljata javni podjetji Hrvatske autoceste in Autocesta Rijeka–Zagreb, našteli 667.242 vozil, voznikom pa so zaračunali skoraj 4,8 milijona evrov cestnin. Primerljivi konec tedna lani so imeli na cestah 892.959 vozil in v blagajno spravili nekaj več kot 6,8 milijona evrov cestnin. Prejšnji konec tedna je bil tako promet vozil manjši za četrtino, znesek cestnin pa je upadel za 30 odstotkov.

Jutarnji list poudarja še, da so prejšnjo soboto na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu našteli 34.515 vozil, kar je 283 vozil več kot primerljivo soboto v lanskem letu.