Krožni hotel, zgrajen v obliki drevesnih vej, ujetih v vodni tok, lebdi na reki Lule na Laponskem, do njega pa lahko pridete zgolj po leseni brvi. Dobrodošli v Arctic Bathu, "plavajočem hotelu" v skandinavski divjini.

Prav sredi plavajoče stavbe je postavljena orjaška ledena kopel, povsem izpostavljena naravnim pojavom, v kateri se lahko namakajo tisti najpogumnejši gostje in uživajo v razgledu. Preostala stavba je sestavljena iz različnih savn in kopeli.

Sorodna novica Kako je butični hotel "sredi ničesar" oživil severnjaški otok

Hotel ima 12 sob oz. modernih skandinavskih gozdnih koč, nekatere so postavljene na rečnih pomolih, druge na nabrežju, vse pa z minimalističnim interierjem.

Arctic Bath je delo arhitektov Bertila Harströma in Johana Kauppija, ki sta si kot koncept zamislila nenehni dialog med naravo in delom človeka, torej stavbami. Ni treba posebej poudarjati, da je celoten projekt tudi ekološki in trajnostni.

Glavna draž – ledena kopel

Direktor hotela Peter Engström je za CNN povedal, da ni bilo lahko dejansko uresničiti velikopoteznih in impresivnih načrtov arhitektov. "Mislim, da če bi ekipa vnaprej vedela za vse tehnične izzive, bi prav mogoče nad vsem skupaj obupala," je povedal.

Arctic Bath, ki je dobro uro vožnje od letališča Luleå, ponuja v svoji hotelski restavraciji tudi prvovrstno kulinariko – vse sestavine so sezonske in lokalne, obroki pa zdravi.

Ena glavnih draži hotela ostaja ledena kopel, pravi Engström, čeprav goste zamisel kopanja v ledeni vodi precej straši. "50 odstotkov gostov ob prihodu zatrdi, da je ne bodo niti poskusili, a nazadnje se vanjo več kot enkrat vrže najmanj 90 odstotkov in so navdušeni!"

Vključevanje Samijev

Hotel ponuja tudi preostale dejavnosti, kot so joga, meditacija, opazovanje medvedov, jahanje in tečaji fotografije narave. Pozimi pa lahko opazujete tudi pravljično lep severni sij.

Ekipa Arctic Batha bi tudi rada premostila razkorak med turisti in domačini, ki živijo v bližnji vasici Harads. Tako se bodo imeli gostje priložnost spoznati s kulturo tamkajšnjih Samijev in jih obiskati v njihovih domovih.

"Od samega začetka smo povabili domačine, da prespijo pri nas," je povedal Engström. Ekipa je hotela, da se skupnost v Arctic Bathu počuti povsem domače in z njimi sodeluje.