Vsak dan po znamenitem delu Lombard Streeta vijuga 6.000 avtomobilov. Foto: AP
Vsak dan po znamenitem delu Lombard Streeta vijuga 6.000 avtomobilov. Foto: AP

Oblasti v tem kalifornijskem mestu so namreč dale zeleno luč za uvedbo obvezne predhodne rezervacije avtomobilov za vožnjo po znameniti ulici, poleg tega so potrdili tudi uvedbo nekakšne cestnine, ki bo ob delovnikih znašala pet dolarjev za osebno vozilo, ob koncih tedna in praznikih pa deset. Kdor se bo želel peljati po ulici, bo moral vnaprej rezervirati dan in točno uro vožnje.

"Ker se po ulici vsako leto spustita dva milijona obiskovalcev, je na vrhu ulice deset ur dnevno kolona vozil, kar vpliva tudi na zastoje na bližnjih ulicah, vse to pa slabša prometno varnost in kakovost življenja v San Franciscu," so sporočile mestne oblasti. Rezervacijski sistem ne bo veljal za pešce.

Lombard Street, imenovana tudi Crooked Street (Zavita ulica), leži v predelu San Fransica, imenovanem Russian Hill. Celotna ulica je kar dolga, njen znameniti zelo strm in zelo zaviti del pa je dolg le 182 metrov. Zaradi težavnosti vožnje je na tem predelu hitrost vožnje omejena na pet milij na uro (8 kilometrov na uro).

Drugi predlogi, o katerih so razpravljali, so vključevali privatizacijo ulice, njeno zravnanje in popolno zaprtje.