Kdaj ste bili nazadnje na Blejskem gradu? Foto: EPA
Kdaj ste bili nazadnje na Blejskem gradu? Foto: EPA

Število obiskovalcev iz Kitajske na gradu ni upadlo, prav tako niso opazili nobenih odpovedi rezervacij.

"Glede na to, da imamo skoraj tretjino obiskovalcev iz Azije, smo bili s problemom pojava novega koronavirusa takoj seznanjeni. Odreagirali smo tako, da smo tudi na osnovi prošenj dveh korejskih agencij, s katerima poslujemo, ta teden v vseh sanitarijah na gradu namestili razkuževalnike," je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja z Blejskim gradom, Matjaž Završnik.

Grad bodo opremili še z napisi o mestih, kje si lahko obiskovalci razkužijo roke, če želijo. Ti napisi bodo prevedeni tudi v japonščino, kitajščino in korejščino. To je za zdaj edini ukrep, ki so ga uvedli na Blejskem gradu. Kot je prepričan Završnik, razloga za preplah za zdaj ni, pozorno pa spremljajo dogajanje. Enako velja za celotni blejski turizem, kjer v primeru kakšnih težav pričakujejo navodila na ravni države.

Se pa pri ljudeh pogosto pojavljajo pomisleki, da bi bil lahko v avtobusih s kitajskimi gosti tudi kakšen okužen z novim koronavirusom. "Računamo, da so osnovna sita že letališča, saj gostje iz Azije k nam vedno prihajajo z letali. Na letališčih bi jih, če bi kazali znake okužbe, že prej prestregli," verjame Završnik.

Kitajskih obiskovalcev vse več

Na gradu ne opažajo odpovedi azijskih gostov, do danes so imeli na Blejskem gradu celo 50 obiskovalcev iz Kitajske več kot v enakem obdobju lani. "Preplaha ne delamo, zato ker tudi nimamo nobenih pisnih ali dejanskih odpovedi, ki bi kazale na to, da gre za večji problem. Seveda pa se ta, če bo razmah virusa šel tako naprej, lahko pojavi," je sklenil Završnik.

Zato ga tudi ne skrbi devetodstotni upad števila obiskovalcev gradu v začetku tega leta, kar pripisuje predvsem slabi zimi, zaradi česar je na Bledu manj gostov in dnevnih obiskovalcev, ki bi smuko na bližnjih smučiščih združili z obiskom gradu. "Zanašamo se na informacije z naših trgov in agencij in če bi bilo kaj alarmantnega, bi se to zagotovo odražalo na odpovedih potovanj in rezervacij," je prepričan.

Lani so na gradu našteli skoraj 584.000 obiskovalcev. Nekaj manj kot 20 odstotkov je bilo Slovencev, najštevilčnejši gostje pa so Korejci, ki so predstavljali 21 odstotkov obiska. Sledili so obiskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Italije, presenetljivo veliko je bilo po Završnikovih besedah tudi obiskovalcev iz Madžarske.

Obisk Blejskega gradu se je še povečal, poleg Slovencev največ Korejcev