Foto: EPA
Foto: EPA

Po najnovejši raziskavi, ki jo pripravljajo v Economist Intelligence Unit (EIU), najvišje uvrščenim na lestvici sledijo Zürich, Ženeva, Osaka, Seul, København, New York, Los Angeles in ‒ prvič med deseterico ‒ Tel Aviv, ugotavlja EIU, ki za 133 mest na svetu primerja več kot 400 posameznih cen 160 proizvodov in storitev, kot so hrana, obleke, stanarine, prevoz, šolanje, rekreacija in stanovanjski stroški.

Med prvo deseterico se ni uvrstilo nobeno nemško mesto, se je pa Frankfurt na lestvici povzpel za tri mesta, München pa prehitel Hamburg.

Zaradi gospodarskih krčev so se po lestvici spustili tudi Stockholm, pa avstralski mesti Adelaide in Perth ter novozelandska prestolnica Wellington.

Na uvrstitev posameznih mest so tudi letos vplivali nihanje valut, inflacija, geopolitična tveganja in politični pretresi, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obubožani Caracas je letos z dna lestvice izpodrinil sirsko prestolnico Damask. Analitiki so sicer izpostavili precejšnja razhajanja med mesti v Aziji. Na lestvici so se namreč prav na rep uvrstila mesta na indijski podcelini, kot so Bangalore, Karači, Čenaj in New Delhi.