Mlin na reki Muri močno poškodovan

Otok ljubezni je v letu 2019 obiskalo več kot 40 tisoč obiskovalcev, letos pa imajo zaradi trenutne situacije predvsem posamezne goste. "Da doživijo neko pristno naravo, da se lahko z brodom peljejo na drugo stran reke Mure," pojasnjuje Gabrijela Küzma iz ZTKŠ-ja Beltinci.

Mlin je lani skoraj potonil, zato so se konec junija tam mudili restavratorji tehnične dediščine, ki so mlin znova spravili v pogon. Prenova je sicer pomenila precejšen podvig, restavratorji so za TV Slovenija poudarili, da gre za dejavnost, pri kateri tako rekoč vse počnejo prvič. "Segamo v področja, ki so jih pustili naši predhodniki," je razložil eden izmed restavratorjev Jože Drešen.

Kmalu po prenovi mlin odnesla deroča reka Mura

Mlinsko kolo se po prenovi ni dolgo vrtelo. V torek zjutraj ga je deroča reka Mura oziroma drevesna debla, ki jih je reka prinašala iz zgornjega toka v Avstriji, odnesla.

Obnova plavajočega mlina na Muri

Kolo se je ustavilo približno sto metrov nižje na produ. Čeprav je o škodi še težko govoriti, je mlin tako poškodovan, da ga bodo najverjetneje morali popolnoma prenoviti.

"Po reki Muri je veliko odpadnega materiala, hlodov, lesa, kar je pripomoglo, da se je mlinsko kolo pretrgalo," še pojasnjuje Gabrijela Küzma. "Bili smo tukaj in videli, da je mlinsko kolo odneslo in je šlo s tokom reke Mure, nizvodno in je zdaj nasedlo na reki Muri. Zdaj bomo videli, kaj bo treba narediti."

Kot kaže, bo mlin treba znova v celoti prenoviti.