Junija si je prestolnico s turističnim vodnikom ogledalo več kot 5.000 ljudi. Foto: BoBo
Junija si je prestolnico s turističnim vodnikom ogledalo več kot 5.000 ljudi. Foto: BoBo
Ljubljana
Turisti si v Ljubljani zelo radi ogledujejo znamenitosti, muzeje in galerije. Foto: BoBo

Prejšnji mesec je v Ljubljani prenočilo 137 tisoč turistov, kar je skoraj 12 odstotkov več kot junija lani. Prestolnica se je večjemu obisku dobro prilagodila, saj je turistična ponudba vedno pestrejša. Načini raziskovanja mesta so različni, prvi vtisi tujcev o našem glavnem mestu pa zelo podobni: "Čisto je, zelo lepo. Ljubljana je čudovita, zelo čista, lepa in sončna."

Junija si je Ljubljano s turističnim vodnikom ogledalo več kot 5.000 ljudi. "Vse več jih prihaja iz ZDA, presenetljivo veliko tudi iz Avstralije, pa tudi iz tradicionalnih držav, kot so Italija, Avstrija, Nemčija," je za TV Slovenija pojasnil Andrej Mežnarčič.

Večina turistov v Ljubljani ostane dan ali dva, od prestolnice pa jih pot navadno vodi še na Bled, v Piran in v Postojnsko jamo.

Pestro tudi v Istri
V zaledju koprske občine se vedno bolj zavedajo, da številni turisti iščejo tudi manj znane kraje. Denimo v Krkavčah, kjer vsako leto zaznajo do 30 odstotkov več turistov, je skupaj stopila vaška skupnost in tako je vas v zadnjih letih postala privlačna izletniška točka. Še posebej živahno pa bo pri njih ta konec tedna.

Velik magnet za obiskovalce je starodavni krkavški kamen, ki naj bi upodabljal perzijskega boga sonca Mitro. "Zgodovinarji pravijo, da je star več kot dva tisoč let, nekateri celo tri tisoč. Naj bi bil celo poganskega izvora, na njem je vklesana človeška oblika, nad glavo ima vrisane žarke sonca," je pojasnil Janko Lisjak.

Veliko obiskovalcev pričakujejo na šagri svete Ane. "Kar pomeni, da imamo ples, v nedeljo pa se začne zjutraj z mašo procesija po vasi, nato kulturni program," še dodaja.

Več si lahko ogledate v spodnjih prispevkih.