Z obuditvijo starih sort jabolk in hrušk ter povezavo narave in prebivalcev so v Podsredi ustvarili uspešno zgodbo.

Praznik kozjanskega jabolka je ena izmed nacionalno najprepoznavnejših prireditev, je poklon starim sortam jabolk iz visokodebelnih dreves, ki so simbol varovanja narave, nadaljevanja tradicije in dediščine, pa tudi simbol blagostanja in zdrave hrane, poudarja direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.

Dvodnevna sejemska prireditev je vrhunec praznika. "Tudi letos imamo 145 stojnic, kar je seveda maksimum za našo Podsredo, okoli 170 ponudnikov, v kulturnem programu bo sodelovalo več kot 200 nastopajočih, pričakujemo okoli 20.000 obiskovalcev," je povedala Valerija Slemenšek.

Vodja projekta oživljanja travniških sadovnjakov v Kozjanskem parku Adrijan Černelč pa je dodal: "V tem obdobju smo obnovili številne travniške sadovnjake, velik prispevek z drevesnico tradicionalnih in avtohtonih sort, trenutno stanje je zelo ugodno, nedvomno se bodo travniški sadovnjaki znotraj Kozjanskega parka kot visokovredni habitat za številne vrste ptic in druge vrste živalske vrste še širili."

20 let pripravljajo razstavo tradicionalnih sort jabolk, 11. leto podeljujejo naziv Carjevič najskrbnejšemu lastniku travniških sadovnjakov, to je letos Franc Lupšina iz Bistrice ob Sotli, kakovost ohranjajo s kolektivno blagovno znamko Sožitje.

Pripravili so številne obsejemske dejavnosti, tradicionalne so tekmovanje v peki jabolčnega štrudlja, lupljenju najdaljšega olupa, pa z jabko na kolo in druge.

Praznik kozjanskega jabolka letos ob jubileju poteka simbolno od 20. septembra do 20. oktobra, sejemska prireditev v Podsredi pa še jutri.