Omejitev vstopa v sotesko bi lahko začela veljati že naslednjo sezono. Foto: BoBo/Mirko Kunšič
Omejitev vstopa v sotesko bi lahko začela veljati že naslednjo sezono. Foto: BoBo/Mirko Kunšič

Soteska Vintgar je ena najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti na območju Gorenjske. Lani je sotesko, ki leži na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, obiskalo več kot 300 tisoč ljudi. Upravljavci so zadovoljni, da si naravno znamenitost želi obiskati tako veliko število domačih in tujih gostov, vendar jim množičen obisk povzroča tudi težave. Kritično naj bi bilo predvsem v poletnih mesecih, ko je Vintgar zaradi števila obiskovalcev preobremenjen.

Kot je povedal direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janez Rakar, je prva težava parkiranje, druga pa gneča na poteh in mostičkih skozi sotesko. "Obiskovalcem ni vseeno, kakšna gneča je. Če se prerivaš po poti, stiskaš na mostičkih in komolčiš za ugoden položaj za fotografiranje, se pojavi vprašanje, ali mora biti v soteski res hkrati toliko ljudi," je dejal Rakar.

Tako so se v javnem zavodu TNP začeli pogovarjati s Turističnim društvom Gorje, ki je upravljavec soteske Vintgar, da bi omejili obisk. To bi lahko storili s predhodnimi rezervacijami in nakupi vstopnic za določen dan in uro, kot je na nekaterih znamenitostih v tujini. Je pa v tem primeru treba vzeti v zakup tudi možnost slabega vremena na izbrani dan.

Sotesko Vintgar je izoblikovala gorska reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske kot desni pritok izliva v Savo Dolinko. Foto: BoBo
Sotesko Vintgar je izoblikovala gorska reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske kot desni pritok izliva v Savo Dolinko. Foto: BoBo

"Delamo na tem, kako upravljati obisk in vpeljati predhodni nakup vstopnic. Letos tega še ne bomo vpeljali, saj je sezona v teku, bomo morda prihodnje leto ali leta 2021, zanesljivo pa v nekaj letih. Ne zato, da bi preprečevali obisk, ampak zato, da bi ljudem zagotovili zadovoljivo izkušnjo in kakovostno doživetje," je poudaril Rakar.

Direktor TNP-ja meni tudi, da parkirišč ob vstopnih točkah v sotesko ne bi smeli povečevati, ampak ljudem omogočiti parkiranje na bolj oddaljenih območjih in jim nato zagotoviti prevoz oziroma pešpot do soteske. Tako bi razbremenili samo vstopno točko in vas Gorje. Letos so že ponudili možnost parkiranja ob Lipu Bled in avtobusnega prevoza do soteske.

Zastoji in dolge čakalne vrste

Soteska Vintgar ima že dolgo turistično zgodovino ‒ prve poti, namenjene obiskovalcem, so bile zgrajene že leta 1893. Foto: BoBo
Soteska Vintgar ima že dolgo turistično zgodovino ‒ prve poti, namenjene obiskovalcem, so bile zgrajene že leta 1893. Foto: BoBo

V Turističnem društvu Gorje obiskovalce prosijo za strpnost in upoštevanje prometnih predpisov in opozoril ter na primerno vedenje pri ogledovanju soteske. V dneh množičnega obiska namreč večkrat prihaja do neprijetnih situacij, kot so tudi zastoji na cestah in dolge čakalne vrste pri nakupu vstopnic.

Negativne vplive množičnega obiska pa ne občutijo le v Gorjah, temveč tudi na Blejski Dobravi, kjer je druga dostopna točka v Vintgar. "Na parkirišču pokopališča na Blejski Dobravi številni turisti parkirajo svoja vozila, avtodomi tam ostajajo parkirani tudi ponoči," je opozoril jeseniški župan Blaž Račič.

Na občini bodo zato pripravili predpise oziroma odlok, s katerim bodo lahko urejali parkiranje na omenjenem parkirišču. Najverjetneje bodo prepovedali nočno parkiranje avtodomov, čez dan pa naj bi vpeljali plačevanje parkirnine. "Kako natanko bomo zadeve izpeljali, pa se bomo še pogovorili," je napovedal Račič.

Kot je poudaril, so tudi na Jesenicah zainteresirani, da imajo nekaj od tega množičnega obiska soteske. Naval turistov bi radi izkoristili tako, da bi jim predstavili tudi jeseniške naravne in kulturne znamenitosti, kar je priložnost za dodaten turistični razvoj jeseniške občine.

Dvig vstopnine in uvedba parkirnin

V Turističnem društvu Gorje, kjer so letos dvignili vstopnine v sotesko na 10 evrov za odraslega, v tem letu od vstopnin pričakujejo okoli 2,2 milijona evrov, kar je za 83 odstotkov več kot lani. Letos so prvič uvedli tudi zaračunavanje parkirnine, ki za avtomobile znaša pet evrov. Z naslova parkirnin pričakujejo 300.000 evrov.

Ob vseh stroških, ki s povečanim obiskom prav tako naraščajo, konec leta pričakujejo pozitiven rezultat v višini skoraj 700.000 evrov, načrtovana vlaganja pa znašajo pol milijona evrov. Med večjimi investicijami so sofinanciranje cestnega odseka FortunaVintgar, nova streha na objektu Vezenine in vlaganja v opremo, kot so informacijske table, gostinska oprema ipd.