Darwinovo teorijo je leta 1958 predstavila naravoslovna skupina Linnean Society. Foto: EPA
Darwinovo teorijo je leta 1958 predstavila naravoslovna skupina Linnean Society. Foto: EPA
Darwin
Darwin se je dolgo izogibal objavi svojih ugotovitev, zlasti ker so v delih ostro nasprotovale biblijski zgodbi o stvarjenju in s tem tudi cerkvenemu nauku. Foto: EPA

S knjigo, ki za številne znanstvenike še vedno pomeni najpomembnejše delo celotne biologije, je Darwin postavil temelje za še danes med naravoslovci večinoma nesporno teorijo o evoluciji.

Selekcija - temelj stebrov evolucijske teorije
Darwin je med svojim potovanjem z ladjo Beagle, ne da bi sploh uporabil besedo evolucija, v 30. letih 19. stoletja v svojih opazovanjih in opisih odkril načelo naravnega izbora, ki danes kot "selekcija" predstavlja enega izmed temeljnih stebrov evolucijske teorije.

Tako kot si človek prizadeva, da bi svoje domače živali vse bolje prilagodil različnim potrebam in namenom, tudi narava vedno izbira posameznike, ki se najbolje prilagajajo trenutnim razmeram. Tako se vrste ne le spreminjajo, temveč tudi nastajajo nove.

Teorijo predstavil Linnean Society
Darwin se je sicer dolgo izogibal objavi svojih ugotovitev, zlasti ker so v delih ostro nasprotovale biblijski zgodbi o stvarjenju in s tem tudi cerkvenemu nauku. Šele ko je ugotovil, da je njegov rojak Alfred Russel Wallace neodvisno od njega prišel do enakih spoznanj in jih želel objaviti, je privolil v objavo.

Tako Darwinovo kot Wallaceovo teorijo je leta 1958 skupaj predstavila naravoslovna skupina Linnean Society. Darwinova 550 strani debela knjiga je nato izšla šele dobro leto pozneje, prva izdaja pa je bila razprodana že kmalu po objavi.

Niti ene same formule in le ena skica
Pozornost pri njegovi knjigi zbuja predvsem to, da v celotnem delu ni niti ene same formule in le ena skica. Knjiga je poleg tega napisana tako, da je ne razumejo le znanstveniki, še piše APA.