Pospeševalnik je pod zemljo na meji med Francijo in Švico. Foto: EPA
Pospeševalnik je pod zemljo na meji med Francijo in Švico. Foto: EPA
Albert Hofmann
Hofmann je desetletja zagovarjal, da bi lahko LSD pomagal pri zdravljenju duševnih bolezni. Foto: EPA
Na zdravilo in cepivo proti HIV-u bomo morali verjetno počakati še kar nekaj časa. Foto: EPA
Znanstvenikom je uspelo ustvariti tri tipe srčnih celic. Foto: EPA
Vista ima že napovedanega naslednika. Foto: RTV SLO
Letos je Google postal tudi religija. Foto: MMC RTV SLO
Računalniški zanesenjak
Tudi letos se je nadaljeval boj proti hekerjem, na katere je opozorila celo Cia. Foto: EPA
Josephoartigasia monesi
V Urugvaju so našli fosilne ostanke največjega glodavca. Foto: Reuters
Del potopljene ladje
V jezeru Ontario so našli več kot 200 let staro potopljeno ladjo. Foto: EPA
Robot Phoenix
Nasa je proti koncu leta izgubila stik s Phoenixom, ki je raziskoval Mars. Foto: Reuters
Kitajski astronavti
Kitajski astronavti so letos prvič opravili vesoljski sprehod. Foto: EPA
Sovjetsko vesoljsko plovilo Bruan so prepeljali v nemški muzej. Foto: Reuters
Lunin mrk
Februarja smo lahko v Sloveniji opazovali popolni lunin mrk. Foto: MMC RTV SLO
Del meteorita, ki je padel v Avčah
Minilo je sto let, odkar je pri Avčah padel meteorit. Foto: MMC RTV SLO
Slovenskim zdravnikom je uspela operacija na odprtem srcu. Foto: MMC RTV SLO
Bolgi na Mojem spletu
Pisanje blogov je vse bolj priljubljeno tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Premogovnik Velenje
Velenjski rudarji so se prek elektronske povezave v živo iz rudnika javili na površino. Foto: MMC RTVSLO
Poleti je v Ljubljani govoril 8-metrski robot Robovox. Foto: MMC RTV SLO
Drago Čednak s svojo inovacijo
Drago Čednak je prejel zlato medaljo in priznanje za genialnost. Foto: ASI

Zagotovo prva tema na področju znanosti je bil letos zagon največjega pospeševalnika v Cernu, s katerim znanstveniki želijo pojasniti nastanek vesolja, v MMC-ju pa smo na to temo gostili fizika Marka Mikuža. Že kmalu po zagonu pospeševalnika je hekerjem uspelo vdreti v njegov sistem. Pozneje so zaradi težav pospeševalnik ustavili, ponovno pa naj bi ga zagnali v letu 2009.

Raziskave
Nobelovo nagrado s področja fizike sta si letos razdelila znanstvenika iz Japonske in ZDA, nagrado za kemijo pa so si razdelili trije znanstveniki, ki prav tako prihajajo iz obeh držav.

Znanstveniki z univerze v Newcastlu so ustvarili hibridne zarodke iz polovice človeškega DNK-ja in polovice živalskega. Ameriški in evropski znanstveniki so odkrili šest novih genov, zaradi katerih so ljudje bolj dovzetni za sladkorno bolezen tipa 2, nizozemskim znanstvenikom pa je uspelo prvič zapisati celotni genski zapis ženske.

Na spletu so prvič objavili originalni osnutek knjige Charlesa Darwina, ki je revolucionarno spremenil pogled na evolucijo. Konec aprila je na svojem domu v Baslu v 102. letu starosti umrl švicarski kemik Albert Hofmann, ki je odkril halucinogeno mamilo LSD.

Znanstveniki so začrtali zasnovo izdelave elektronske naprave, ki bi bila še manjša in učinkovitejša od tistih, ki jih uporabljamo zdaj.

Avstralskim znanstvenikom je uspelo vzgojiti jabolko, ki ne oksidira in ne porjavi, ko je razrezano.

Zdravstvo
Znanstveniki so ugotovili, da hormon za lakoto "gerlin" povzroča spremembe počutja - na bolje namreč, saj deluje proti depresiji. Ameriški znanstveniki pa so odkrili gen, ki ima pomembno vlogo pri tvorbi protiteles za nevtralizacijo retrovirusov, med katere spada tudi virus HIV. Za izdelavo cepiva proti HIV-u bi morali znanstveniki preučiti prve odzive telesa na virus.

Skupina znanstvenikov je umetno ustvarila tri tipe srčnih celic, kar bi lahko pomagalo pri zdravljenju srčnih bolezni, neka raziskava pa je pokazala, da bi čudežna modra tabletka lahko pomagala ljudem, ki trpijo za mišično distrofijo, in jih obvarovala pred smrtjo.

Ameriški in danski strokovnjaki so izvedli študijo o vplivu uporabe mobilnega telefona pri nosečnicah na zarodek in dobili šokantne rezultate. Znanstveniki z univerze v Edinburgu pravijo, da lahko uporaba parfuma v prvem trimesečju nosečnosti vpliva na reprodukcijske sposobnosti otroka.

Ameriški znanstveniki so pri peščici bolnikov odkrili novo obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni, ki zelo hitro napreduje in ni ozdravljiva. Pri zdravljenju raka je ključnega pomena zgodnje odkrivanje metastaz. Znanstveniki so pri tem našli nov način: raka "okužijo" z običajnim prehladnim virusom. Ameriškim kirurgom je uspelo presaditi 80 odstotkov pacientkinega obraza, kar je bila prva tovrstna uspešna operacija v ZDA.

Računalništvo
V začetku leta je Microsoftovemu operacijskemu sistemu Windows Vista kazalo dobro, saj je bilo v enem letu prodanih več kot 100 milijonov licenc. Pozneje pa se je izkazalo, da Vista ni doživela pričakovanega uspeha, zato se je Microsoft odločil, da svoje napore usmeri v razvoj novega sistema Windows 7, ki bo na voljo že v začetku prihodnjega leta. Točno na polovici leta pa je Microsoft končal prodajo operacijskega sistema Windows XP.

Microsoftova elektronska pisarna Office 2007 pa je letos konkurenco dobila v novih različicah StarOffica 9 in OpenOffica 3. Tudi Microsoft pripravlja svoj odgovor. Prvi mož Microsofta Bill Gates je napovedal, da bodo ljudje računalnik usmerjali z govorom ali prek zaslonov na dotik. Pozneje se je Gates odločil, da se upokoji. Podjetje Mozilla je letos predstavilo novo - tretjo - različico spletnega brskalnika Firefox, ki je hitro podrl rekorde in tako ogroža Microsoftov Internet Explorer.

Poslanci Evropskega parlamenta so zavrnili predlog, da naj bi osumljenim piratom preprečili dostop do medmrežja. Kljub temu pa so pripravili zakone, ki tistim, ki na splet nalagajo nezakonite filmske in glasbene datoteke, grozi, da bodo dobili prepoved dostopa do spleta. Iz ameriške obveščevalne agencije Cia so v začetku leta opozorili, da bi lahko računalniški hekerji med drugim poskrbeli tudi za električni mrk.

Najbolj poznan spletni naslov Google.com je 6. septembra slavil 10 let obstoja. Da gre res za "spletnega boga" kaže tudi dejstvo, da so njegovi najzvestejši uporabniki ustanovili religijo, ki časti iskalnik. Priljubljena spletna skupnost Facebook je postala tudi neizmeren vir za raziskovalce človekovega družbenega obnašanja. Chrisu Clarku je spletno domeno pizza.com, katere lastnik je bil od leta 1994, prodal za 2,6 milijona dolarjev.

Letos je bilo predstavljeno veliko število vse bolj dodelanih računalniških iger. V marcu je Ubisoft predstavil drugo različico Rainbow Six Vegas. Konec aprila je na police trgovin prišla igra GTA IV, ki je bila sprva na voljo le za konzole, v začetku decembra pa tudi za osebne računalnike. Nintendo je za svojo konzolo Wii predstavil igro Wii fit, ki ljudem pomaga pri rekreaciji. Sredi leta je bilo znano, da Blizzard dela novo različico zelo uspešnega Diabla.

V zadnjem četrtletju globalno finančno krizo čuti tako rekoč že ves svet, pozna pa se tudi pri prodaji računalnikov.

Odkritja
Raziskovalci so v Urugvaju našli fosilne ostanke največjega glodavca, ki je tehtal kar celo tono in živel pred 2 do 4 milijoni let. Na Madagaskarju so našli ostanke verjetno največje žabe na svetu, za katero so znanstveniki prepričani, da je jedla novorojene dinozavre. Norveški znanstveniki pa so odkrili fosilne ostanke 15 metrov dolgega morskega dinozavra, ki je pred 150 milijoni let živel v Severnem morju. Paleontologi so na južnem Poljskem izkopali ostanke dinozavra, ki naj bi bil do zdaj neznani prednik tiranozavra.

Arheologi so pri severni perujski obali, približno 340 kilometrov od glavnega mesta Lima, odkrili do zdaj najstarejšo znamenitost v Peruju, staro kar okoli 5.500 let. V Rihabu, na severu Jordanije, pa so odkrili votlino, ki bi lahko bila najstarejše znano krščansko svetišče. Družina, ki si jo običajno predstavljamo kot skupnost staršev in otrok, je v Evropi obstajala dlje, kot si mislimo. O tem pričajo nedavno najdeni grobov.

Raziskovalci so na dnu jezera Ontario našli potopljeno britansko bojno ladjo, ki se je potopila v viharju leta 1780, med ameriško revolucijo. Arheologi so v Egiptu odkrili starodavne lesene krste, ki jih uvrščajo v čas Starega kraljestva, torej okoli 3.000 let pred našim štetjem.

Skrivnost večbarvnih sijev nad severnim in južnim tečajem, ki že od nekdaj burita domišljijo, so končno razkrili - povzroča ju izbruh magnetne energije.

Vesolje
Ameriška vesoljska agencija Nasa je letos praznovala 50-letnico obstoja. Kaj je v tem času dosegla in s čim se je ukvarjala? Konec letošnjega leta je praznovala 40-letnico odprave Apolla 8 na Luno.

Na Merkur si po ZDA želi tudi Evropa, saj je Esa naročila gradnjo raziskovalne sonde, ki jo bo poslala na ta planet. 29. januarja je minilo deset let od začetka vesoljske avanture Mednarodne vesoljske postaje, ki je do takrat gostila 144 Zemljanov. Nasino vesoljsko plovilo Mercury Messenger, ki je letelo mimo omenjenega planeta, je posnelo Pajkov krater na tem planetu.

Evropski vesoljski laboratorij Columbus, ki ga je v vesolje prepeljal Atlantis, se je v februarju uspešno združil z Mednarodno vesoljsko postajo.

Marca je bilo z Zemlje mogoče s prostim očesom zaznati eno najbolj oddaljenih dogajanj v vesolju, kar smo jih imeli priložnost videti. Astronomi pa so odkrili sistem, v katerem okoli zvezde, velike za polovico našega Sonca, krožita planeta, podobna Jupitru in Saturnu.

V noči na 26. maj je na Marsu pristalo ameriško vesoljsko plovilo Phoenix in že poslalo prve posnetke planeta. O raziskovanja Marsa smo v MMC-ju govorili z Nasinim sodelavcem Dušanom Petračem. Nekaj dni po pristanku Phoenixa ga je že prizadel kratek stik. Kasneje je po prepričanju Nase robot odkril sledove ledu. To so pozneje potrdili še enkrat, 11. novembra pa je bila zaradi tehničnih težav misija robota končana. Ruski astronavti pa že trenirajo opice, da bi jih v prihodnosti poslali na Mars.

Britanski nacionalni arhiv je za javnost odprl več kot 1.000 strani dokumentov, ki obravnavajo opažanje neznanih letečih predmetov. Pluton, ki je izgubil status planeta, je dobil nekaj zadoščenja, saj so se astronomi odločili, da bodo njemu podobne pritlikave planete poimenovali plutoidi.

Evropsko podjetje EADS, ki izdeluje letala, je napovedalo, da namerava izdelati vesoljsko plovilo za človeka. Kitajci pa se lahko letos pohvalijo s svojim vesoljskim dosežkom. 42-letni vojni pilot Džaj Džigang je namreč uspešno prestal vesoljski sprehod.

Sovjetsko vesoljsko plovilo Buran je po reki Ren opravilo svojo zadnjo pot do tehničnega muzeja v mestu Speyer.

Slovenija
Že v letu 2007 je svoj kanal na YouTubu odprla britanska kraljica Elizabeta II., v začetku leta 2008 pa je to storil tudi takratni slovenski premier Janez Janša. Minister za razvoj Žiga Turk in predsednik Microsofta Bill Gates sta v začetku leta oznanila, da bo imelo središče za razvoj e-uprave za JV Evropo sedež v Ljubljani. Februarja je slovenski spletni iskalnik Najdi.si ponudbo obogatil z mobilno različico svojega brezplačnega spletnega zemljevida Slovenije.

V noči na 20. februar je bil pri nas viden popolni lunin mrk, ki je nastopil okoli 4. ure zjutraj. 31. marca 2008 pa smo se spomnili stoletnice padca meteorita v bližino Avč. Sprva so ga ljudje imeli za topovsko kroglo, zato so ponj prišli orožniki. Slovensko veleposlaništvo je v ZDA gostilo simpozij o delu in idejah Hermana Potočnika Noordunga, ki so se ga udeležili številni strokovnjaki. Slovenski astronomi pa so na posnetkih observatorija Črni Vrh odkrili megličast objekt, za katerega se je izkazalo, da je prvi komet, ki so ga odkrili iz Slovenije.

12 strokovnjakov iz trboveljskega Dewesofta je razvilo programsko opremo, ki Nasi omogoča komunikacijo med vesoljskim plovilom in Zemljo. V Savskih elektrarnah so marca zagnali novo sončno elektrarno in malo hidroelektrarno Vrhovo.

Slovenski fiziki so v najuglednejši naravoslovni reviji Nature objavili članek, ki razkriva razlike med snovjo in antisnovjo. Prejemnik nagrade CIO za izjemne dosežke na področju informatike je Miloš Požar, direktor za organizacijo in informatiko v Iskri Avtoelektrika. Ignacij Voje in Robert Blinc sta prejemnika Zoisovih nagrad za življenjsko delo. Slovensko podjetje Pipistrel pa je na prestižnem mednarodnem tekmovanju v organizaciji Nase že drugo leto zapored osvojilo najprestižnejši naslov.

Srčni kirurgi ljubljanskega Kliničnega centra so prvič umetno srce nadomestili s pravim. V UKC-ju Maribor pa so 81-letnemu bolniku na utripajočem srcu zašili zaklopko, kar je uspeh v svetovnem merilu. V Sloveniji sicer deluje en center za presaditve ledvic, ki pa dosega nadpovprečne rezultate v primerjavi s tujino. Onkološki inštitut Ljubljana pa je aprila začel izvajati državni program presejanja za raka dojk Dora, ki po dobrih dveh mesecih daje uspešne rezultate. V Domu IRIS z visokotehnološkimi rešitvami za pomoč starejšim, invalidom ipd. za uporabniški vmesnik uporabljajo rešitev Beesmart.

TV Slovenija je poleg belgijske televizije VRT edina evropska javna televizija, ki ji je leta 2007 uspelo zvišati delež gledanosti. RTV Slovenija je v začetku avgusta začela poskusno oddajati televizijski signal visoke ločljivosti HD TV prek prizemeljske digitalne televizije DVB-T. Nekaj navodil lahko preberete tudi v pogovoru z Miranom Dolencem.

V Seulu v Južni Koreji so svoje izume predstavile inovatorke. Med njimi sta bili tudi Slovenki Katja Vrhovnik in Milena Potočnik.

McAfee je objavil seznam najvarnejših spletnih domen, med katerimi je poleg norveške, finske in japonske tudi slovenska .si. Za boljši pregled nad cenami hrane in drugih izdelkov je v Sloveniji zaživela spletna stran prihraniprihrani.si. Slovenija je letos dobila prvi uradno certificirani e-arhiv, namenjen trajni hrambi elektronskih podatkov. Pisanje (in spremljanje) blogov je vse bolj priljubljeno tudi v Sloveniji, kar so pokazale tudi raziskave. Že drugo leto zapored so staršem in šolam na voljo elektronske redovalnice, ki so za starše brezplačne, dostopne pa so prek spleta in IP-televizij. Velenjski rudarji so se iz premogovnika Velenje prek videoprenosa oglasili v živo na površino. Gra za prvi tovrstni dogodek na svetu.

Do 22. junija je bil v Ljubljani osemmetrski robot Robovox, ki po zamisli umetnika Martina B. Briclja izgovarja SMS-e mimoidočih

V Sloveniji je bil na obisku 85-letni ameriški profesor Ernest Sternglas, ki je sprva delal kot razvijalec jedrskih elektrarn, nato pa raziskoval vplive nuklearnih poskusov. Hčerinsko podjetje Elektro Primorske je oktobra v Ajdovščini in Divači postavilo dve mali vetrni elektrarni in ju priključilo na električno omrežje. 112 let po tem, ko je v Kočevju zagorelo 700 žarnic (prva elektrifikacija v Sloveniji), pa so v tem mestu zagnali sončno elektrarno, priključeno na distribucijsko omrežje. Institut Jožef Stefan je razvil spletni videoportal, ki ponuja brezplačni izbor najbolj zanimivih in odličnih predavanj z najbolj priznanih fakultet. V spletni klepetalnici pa smo proti koncu leta gostili Janeza Škrubeja, ki trdi, da oblasti glede obljub o vlaganju v razvoj informacijskih tehnologij v glavnem ostajajo le pri obljubah. Podobnega mnenja glede ljubljanskih oblasti je tudi Vojko Kogelj.

V Cankarjevem domu so na Slovenskem forumu inovacij predstavili najzanimivejše in najdomiselnejše stvaritve zadnjega leta. Od novembra je tudi v Sloveniji na voljo analiza DNK-ja iz vzorca sline, ki ga boste lahko poslali po pošti. Gluhi in naglušni lahko po novem na spletni strani www.gluhi.si spremljajo spletno televizijo za gluhe, ki jo oddaja Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Slovenski inovatorji so na mednarodnem inovacijskem sejmu IENA 2008 prejeli eno zlato, štiri srebrne in dve bronasti medalji in tako premagali ekipe z najboljših univerz.

M. R.