Apollo 8 je v vesolje poletel 21. decembra 2008. Foto: Nasa
Apollo 8 je v vesolje poletel 21. decembra 2008. Foto: Nasa
Pogled na Zemljo iz Lunine orbite
Zgodovinska slika Zemlje iz Lunine orbite. Foto: Nasa

Astronavti so med misijo, ki je trajala od 21. do 27. decembra 1968, 10-krat obkrožili Luno in se nato vrnili na Zemljo. Prinesli so tudi modro-belo sliko našega planeta, eden izmed njih, Jim Lovell, pa je dejal, da so Zemljo videli kot majhen krhek planet z zvezdo - Soncem.

Poleg dosežka, ki ga je predstavljal polet, pa je imel dogodek tudi velik psihološki vpliv na Američane, saj je bilo leto 1968 precej slabo v zgodovinskem pogledu države. Ofenziva severnovietnamskih vojakov je namreč v tem letu precej omajala prepričanje, da lahko ameriške sile skupaj z južnovietnamskimi vojaki dosežejo zmago v Vietnamu. Aprila istega leta je bil tudi ubit Martin Luther King, zaradi česar so ulice ameriških mest preplavili protestniki, dva meseca pozneje pa je bil umorjen še senator Robert Kennedy, brat prav tako umorjenega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

Astronavti, ki so se oglasili na Zemljo, so se poslovili z besedami: "Posadka Apolla 8 vam želi lahko noč, veliko sreče in vesel božič ter naj vas vse na dobri Zemlji blagoslovi Bog." Lovell je dejal, da bi si za tako odpravo težko izbrali boljši čas. Na vprašanje, ali so se takrat zavedali, kako pomemben je njihov polet, pa je odgovoril, da se tega niso zavedali in da so le želeli uspešno končati misijo.

Lovell je pozneje spet poletel v vesolje z Apollom 13, ki je po svetu zaslovelo zaradi težav s sistemom za kisik. Takrat so se morali astronavti, ki so želeli pristati na Luni, predčasno vrniti na Zemljo, življenje pa so si rešili z veliko improvizacije.

M. R.