Projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija je prvi vseslovenski prostovoljski projekt, ki povezuje dve generaciji. Lani je bil izveden prvič, letos pa že sledi nadaljevanje - Simbioz@ 2.0. Foto: BoBo
Projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija je prvi vseslovenski prostovoljski projekt, ki povezuje dve generaciji. Lani je bil izveden prvič, letos pa že sledi nadaljevanje - Simbioz@ 2.0. Foto: BoBo

"Projekt Simbioz@ je odličen primer povezovanja generacij, osvajanja novega znanja, širjenja prostovoljstva in solidarnosti. Vsega, kar v času krize in slabših časov toliko bolj potrebujemo," je povedala slovenska evropska poslanka Tanja Fajon, ki je projekt nominirala za nagrado državljan Evrope. Podeljuje jo Evropski parlament, namenjena pa je počastitvi posebnih dosežkov posameznikov ali skupin, ki so s svojim delom in zgledom prispevali k spodbujanju boljšega medsebojnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani EU-ja.

Najstarejši "učenec" je bil star 97 let
Pri slovenskem projektu, kjer mladi prostovoljci s svojim računalniškim znanjem učijo starejše, je lani sodelovalo več kot 5.700 udeležencev in več kot 2.400 prostovoljcev. Najstarejši udeleženec je bil star 97 let, najmlajši prostovoljec pa deset let. Delavnice so bile brezplačne, udeleženci pa so spoznali delovanje računalnika, interneta in spletnih strani, ki lahko starejšim olajšajo vsakdanje življenje, ter se seznanili z elektronsko pošto ter pošiljanjem in branjem elektronskih sporočil.

Letos oktobra nova akcija
Zavod Ypsilon, glavni organizator projekta, kot osrednji namen akcije poudarja predvsem omogočanje pozitivne izkušnje z računalnikom za starejše in njihovo motivacijo za nadaljnje učenje, uporabo računalnika ter interneta. Letos zato projekt prirejajo znova. Odvijal se bo od 15. do 19. oktobra po vsej Sloveniji.

"Novost letošnjega projekta sta dva nova modula. Tako se bodo udeleženci lahko poleg osnov računalništva, interneta in elektronske pošte seznanili tudi z družabnimi omrežji in mobilno telefonijo," je povedala vodja projekta Tanja Mozetič. Glasnik digitalnih tehnologij RS Aleš Špetič pa je izpostavil, da se bo letošnjega projekta udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk.