Asteroid 2012DA14 Zemlji ne bo nevaren. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Asteroid 2012DA14 Zemlji ne bo nevaren. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Šlo bo za rekordno bližnje srečanje z asteroidom doslej, pot asteroida z imenom 2012DA14 pa je dovolj dobro znana, da lahko trčenje z Zemljo izključimo, pojasnjuje ameriška vesoljska agencija Nasa. V večji, a kljub temu zelo majhni, nevarnosti se bodo znašli komunikacijski in opazovalni sateliti, ki jim bo asteroid prekrižal pot.

Znanstveniki bodo kljub temu z velikim zanimanjem spremljali asteroid. Prelet bodo opazovali iz številnih vesoljskih observatorijev, Nasa pa načrtuje celo izdelavo tridimenzionalne karte asteroida.

Ko bo asteroid 15. februarja na najbližji točki Zemlji, bo od nje oddaljen eno trinajstino oddaljenosti Meseca od Zemlje, naš planet pa bo preletel s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro.

Strokovnjaki kot potencialno nevarne ocenjujejo okoli 350 asteroidov, a omembe vrednega tveganja za trčenje ne predstavlja nobeden od njih. Nasa in evropska vesoljska agencija Esa bosta kljub temu združili moči pri razvoju in preizkušanju obrambne strategije pred morebitnim udarcem asteroida.