Nižja orbita bo zmanjšala zakasnitve in omogočala večjo hitrost interneta. Foto: Airbus Defence and Space
Nižja orbita bo zmanjšala zakasnitve in omogočala večjo hitrost interneta. Foto: Airbus Defence and Space
OneWeb satelitski internet
Airbus bo predvidoma izdelal štiri satelite na dan. Foto: Airbus Defence and Space

Okoli 700 satelitov, katerih izdelavo in načrtovanje je OneWeb zaupal evropskemu velikanu Airbusu, nameravajo v nizko zemeljsko orbito izstreliti od leta 2018 naprej, drugi pa bodo ostali na tleh in bodo uporabljeni kot rezervni sateliti za morebitne okvare že delujočih, so dejali v OneWebu. Za izstrelitve bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki sicer razvija nizkocenovne načine transporta v vesolje in podorbitalno potniško plovilo.

Projekt je deloma financiran s strani podjetja Virgin Group in izdelovalca čipov Qualcomm Inc., v celoti pa bo vreden od 1,5 do 2 milijard evrov, je povedal ustanovitelj in izvršni direktor OneWeba Greg Wyler.

Tudi SpaceX želi razširiti dostop do spleta
Google je medtem skupaj z investicijsko družbo Fidelity namenil 1 milijardo dolarjev konkurenčnemu podjetju SpaceX, ki ravno tako razvija satelitski internet. Poleg tega pa v sodelovanju z NASO že zdaj oskrbuje Mednarodno vesoljsko postajo. Pred kratkim je podjetje prestalo enega izmed ključnih testov za zagotavljanje varnosti posadke med vzletom, kar je nujni mejnik za prehodnji prevoz astronavtov v vesolje.

Airbus bo za OneWeb prvih 10 satelitov sestavil na evropskih tleh v Toulousu v Franciji, potem pa se bo proizvodnja preselila v Združene države Amerike. Poleg Airbusa so se za gradnjo satelitov potegovala še podjetja Thales Alenia Space, Space Systems/Loral, Locheed Martin Corp's Space System in OHB iz Nemčije.

Boj med zasebnima podjetjema OneWebom in SpaceX-om za zagotovitev čim hitrejšega in najdostopnejšega ponudnika spleta se tako nadaljuje.