TrueGrid je zanimiv primer eksperimentalnega modularnega sintetizatorja na spletu. Foto: Davor Lonzarič/3reg.com
TrueGrid je zanimiv primer eksperimentalnega modularnega sintetizatorja na spletu. Foto: Davor Lonzarič/3reg.com

Od prvih poskusov obdelave zvoka na spletu, ko so aplikacije potrebovale dodatne vtičnike in so nudile le nekaj osnovnih funkcij, se danes resnično ukvarjajo s tem tudi največji na spletu, kot sta Google in Mozilla. Nekoč je bilo nepredstavljivo, da bi lahko v spletnem brskalniku obdelovali glasbene posnetke, saj je še namenska programska oprema velikokrat težko prenesla zahtevnejše operacije, kot so zvočni učinki (angl. FX) ali sinteza zvoka. Po padcu predvajalnika Flash, ki je nekoč veljal za nosilca multimedijskih spletnih vsebin, je na dan prišla nova doba spleta – velikokrat označena s psevdonimom HTML5.
Kaj je HTML5?
HTML5
je skupek standardov za oblikovanje in strukturiranje spletnih vsebin na spletu, ki je dobil svojo prvo idejno zasnovo že leta 2008 in končno podobo šele 2014. Standard se z leti in potrebami nadgrajuje, eno njegovih glavnih poslanstev pa je končna rešitev prikazovanja multimedijskih vsebin na spletu. Rešitev, ki bo neodvisna od posamezne naprave ali brskalnika ter bo za vselej poenostavila prikazovanje in rokovanje s tovrstnimi vsebinami.

Prvi koraki na področju obdelave zvoka na spletu
Eden izmed HTML5-standardov je tudi aplikacijska raven rokovanja z zvokom oz. Web Audio API. Ta omogoča povezovanje z zunanjimi MIDI-napravami (npr. klaviaturo), zvočne učinke, sintezo zvoka, branje zvočnih datotek z lokalnega diska ali spleta in mnogo drugega. Lahko bi rekli, da je to prvi resen korak na področju obdelave zvoka na spletu.
Ustvarjajte glasbo brezplačno in povsod – kar v brskalniku
Kljub nekaterim pomanjkljivostim v primerjavi z namensko programsko opremo za avdioobdelavo je zelo impresivno videti, kako delujejo aplikacije, ki že uporabljajo izključno moč brskalnika (brez predvajalnika Flash). Ena izmed takih sta sintetizatorja zvoka Heisenberg in Pulverisateur, ki nam v povezavi z brskalnikom Chrome omogočata tudi povezljivost z zunanjimi napravami. Če imamo doma starejšo klaviaturo s priključkom MIDI, jo lahko prek vmesnika povežemo z računalnikom in tako ustvarjamo glasbo kar prek spletne strani. Zahtevnejši uporabniki lahko na app.hya.io sestavijo svoj lasten modularni sistem, vključujoč sintetizatorje, samplerje, učinke itd., tega pa shranijo za poznejšo uporabo.

Za ljubitelje sinteze je zanimiva različica Websynths, ki uporabnikom omogoča natančnejše upravljanje parametrov in s tem ustvarjanje posebnih, lahko tudi neobičajnih zvokov. Nekatere prednastavitve (angl. preset) se lahko primerjajo s kompleksnejšimi zvoki znanih proizvajalcev sintetizatorjev (glej »19: kubrick«, »20: lost satellite«, »65: slippy riser« itd.). Tudi kakovost zvoka je več kot zadovoljiva.

Eno najzahtevnejših orodij, ki ga je vredno omeniti, je Vult. V nasprotju z zgoraj omenjenimi sintetizatorji je to močno programsko orodje, s katerim lahko, če imamo nekaj programerskega znanja, ustvarimo svoje lastno glasbilo ali zvočni učinek (angl. DSP - Digital Signal Processing). S pomočjo lastnega algoritma lahko dosežemo povsem unikatne rezultate, in to brez dodatne programske opreme.

Med enega večjih avdio spletnih projektov spada tudi Soundation, ki pa trenutno deluje le znotraj brskalnika Google Chrome. Aplikacija ni povsem brezplačna, saj je treba dodatne zvoke (angl. samples) kupiti. Po namembnosti je zelo podobna znanim avdioorodjem, kot so Cubase, Protools ali Logic. Njena moč še ni primerljiva z naštetimi, toda je lep primer, kaj nas čaka v prihodnosti. Uporabniku nudi vse osnovne funkcije, ki jih potrebuje mešalec zvoka.
Prihodnost je naklonjena tako ljubiteljem kot profesionalcem
Toliko očitkov, kot jih je bilo na račun programske avdioopreme v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je pričakovati tudi na račun spletnih avdioaplikacij danes. Z leti je tehnologija napredovala in studii, ki ne uporabljajo računalnika pri svojem delu, so že prava redkost. Podobno bo verjetno tudi s spletnimi aplikacijami. Z razvojem spleta in vse bolj popularnimi oblaki (angl. cloud) lahko pričakujemo, da bomo kmalu pozabili na velike namestitvene datoteke in shranjevanje glasbe lokalno na trdem disku. Tudi ustvarjanje glasbe bo postalo del spleta, tako kot je trenutno pregledovanje e-pošte ali pisanje prek Facebooka. Edina meja bo še ideja – ta je in bo ločila dobro od povprečnega glasbenega dela.
Seznam drugih zanimivih projektov
Pri uporabi spodaj navedenih aplikacij svetujemo uporabo zadnje različice brskalnika, zaželen je Google Chrome.

  • WebSID - Emulator popularnega čipa SID, ki ga je za generiranje zvoka uporabljal računalnik Commodore 64
  • MZ-101 - Monofoničen sintetizator zvoka
  • PatternSketch - Generator ritma (pogovorno "ritemmašina")
  • TrueGrid - Modularni sintetizator zvoka za eksperimentalce
  • WebModular - Še en tipičen primer modularnega sintetizatorja

Smo pozabili na še kakšno omembe vredno orodje? Pišite nam pod komentarje!

Davor Lonzarič, 3reg.com