Enceladus je ena od okoli 60 lun, ki krožijo okoli Saturna. Foto: EPA
Enceladus je ena od okoli 60 lun, ki krožijo okoli Saturna. Foto: EPA
Cassini je nad površjem Enceladusa marca letos naletel na oblak pare. Foto: EPA

Raziskava, ki so jo opravili v Nasi, prinaša nove dokaze, da bi pod površjem lune lahko bil ocean, kar pomeni, da bi na Enceladusu lahko obstajale možnosti za življenje. Znanstveniki namreč še vedno menijo, da je tekoča voda nujna za življenje, je povedala Candice Hansen iz Nase. "Čeprav podatki kažejo, da naj bi na Enceladusu bila voda, pa so za življenje potrebni še energija, hranilne, organske snovi. Kaže, da vse to na Saturnovi luni je, vprašanje pa je, ali življenje tam dejansko obstaja," je dejala.

Zaloge vode naj bi bile pod površino lune
Plovilo Cassini je leta 2005 odkrilo gejzire, ki so bruhali iz razpok blizu južnega pola Enceladusa. Od takrat naprej znanstveniki razpravljajo, ali to pomeni, da Enceladus, katerega premer je nekaj manj kot 500 kilometrov, skriva zaloge tekoče vode.

Na podlagi podatkov,ki jih je lani zbral Cassinijev inštument, znanstveniki menijo, da se oblaki pare dvigajo tako, kot predvideva matematični model, po katerem se razpoke razširijo pod površje in predstavljajo nekakšne lijake, po katerih iz vode pod površjem potuje vodna para. Gejziri neprestano bruhajo oblake pare z več kot 2.000 kilometri na uro.

Voda le na treh krajih v vesolju?
Plovilo Cassini, ki je bilo del skupne ameriško-evropske misije, je letelo nad površjem Enceladusa marca letos, med poletom pa je naletelo na oblak in je lahko zbralo vzorce ledu in plinov.

Joshua Colwell s floidske univerze je dejal, da znanstveniki poznajo le tri mesta v vesolju, za katera vedo ali "sumijo", da tam obstaja tekoča voda blizu površine. To so Zemlja, Jupitrova luna Evropa in Saturova luna Enceladus.

A. M.