Za večino uporabnikov prehod na nov način ne bo pomenil večje spremembe. Foto: EPA
Za večino uporabnikov prehod na nov način ne bo pomenil večje spremembe. Foto: EPA
Miran Dolenec
Direktor oddajnikov in zvez na RTV SLO pravi, da pričakujejo, da bo cena dekoderjev še padla. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo ameriški mediji, nekateri uporabniki tarnajo, da imajo na voljo manj televizijskih programov, čeprav so upoštevali navodila vlade in oddajnikov. Za večino, ki ima kabelsko ali satelitsko televizijo, je bila sicer sprememba skorajda neopazna, v težavah pa so se znašli ljudje s televizijskimi sprejemniki, ki sprejemajo analogni signal prek antene.

V ZDA je takih okoli 35 milijonov televizijskih sprejemnikov, da pa bi delovali tudi po prehodu na digitalni način, so potrebni dekoderji. Ti stanejo od 60 do 70 dolarjev, država pa se je odločila njihov nakup subvencionirati s kuponi po 40 dolarjev. Toda predvidena sredstva zanje so že pošla, v čakalni vrsti pa je še skoraj 4 milijone ljudi.

Ameriške televizijske postaje imajo sicer še štiri mesece, da preidejo na digitalni način, kajti kongres je pred dvema tednoma na predlog administracije predsednika Baracka Obame televizijskim postajam prestavil rok za prehod na novi način: zadnji rok je 12. junij. Če bi prehod na digitalni način v celoti izvedli včeraj, bi brez televizijskega signala v celoti ostalo okoli 9,6 milijona ljudi.

Kako proces poteka v Sloveniji?
Prehod na digitalni signal bo sicer omogočil sprostitev frekvenc za druge komunikacije in gledalcem zagotovil bolj kakovostno sliko. Spremembo v digitalni način izvajajo v številnih državah: Slovenija naj bi prehod dokončala do začetka leta 2011.

In kako kaže? Kot je za MMC pojasnil direktor Oddajnikov in zvez na RTV SLO Miran Dolenec, digitalizacija poteka. "Prvo omrežje, ki ga gradimo mi, že pokriva 80 odstotkov slovenskih gospodinjstev, na gradnjo 2. omrežja pa se pripravlja tudi drugi operater, ki bo to pokrivanje dosegel do septembra letos." Pri tem je dodal, da imamo že kar nekaj programov, ki imajo podeljeno pravico do digitalne distribucije, in da bo cel proces dokončan do konca leta 2010.

Potreben je nakup dekoderja
Kaj bo sprememba pomenila za uporabnike? "Digitalizacija prizemne oddajniške mreže ima neposreden vpliv le na tiste gledalce, ki sprejemajo televizijski program z anteno, na vse preostale, ki imajo kabel, satelit ali pa IPTV, pa to ne vpliva. Mi predvidevamo, da je v Sloveniji 30 odstotkov gospodinjstev, ki se morajo pripraviti na ta prehod. Na to se pripravijo tako, da dokupijo digitalni dekoder ali pa v primeru nakupa novega televziojra kupijo takega, ki ga ima že vgrajenega in ki dekodira po novejšem MPEG-4 standardu. Cena takih dekoderjev je že padla pod 100 evrov, pričakujemo pa še nadaljnji padec cen."

Glede subvencij je dejal, da so predvidene le za socialno šibkejši sloj, in sicer na koncu oziroma tik pred ugasnitvijo analognega oddajanja.

K. T.