Za Whitsonovo je bil to zadnji polet v vesolje. Foto: Reuters
Za Whitsonovo je bil to zadnji polet v vesolje. Foto: Reuters

Whitsonova se je z zadnje vesoljske misije vrnila v nedeljo. Z rojakom Jackom Fischerjem in ruskim kozmonavtom Fjodorjem Jurčikinom je v Kazahstanu pristala ob 3.21 po srednjeevropskem času, potem ko je v vesolju preživela 288 dni. Skupno je Zemljo iz druge perspektive gledala kar 665 dni, kar je več od katerega koli Američana in preostalih žensk.

Whitsonova se je na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odpravila novembra lani. ISS je v tem času naredil 196 milijonov kilometrov dolgo pot, Zemljo pa je obkrožil 4.623-krat. To je bilo za doktorico biokemije, ki je kot Nasina astronavtka zaposlena od leta 1997, že tretje dolgotrajno bivanje na ISS-ju. Med zadnjim bivanjem v vesolju je tudi dvakrat poveljevala dogajanju na ISS-ju, s čimer je postavila še en mejnik, saj pred njo te naloge ni opravljala še nobena ženska.

S 665 dnevi v vesolju je postavila ameriški rekord, na svetovni lestvici pa zaseda osmo mesto, tik za Jurčikinom, ki je v vesolju preživel 673 dni. Rekord ima tudi med ženskami, med katerimi ima tudi največ sprehodov po vesolju, in sicer deset.

V Houston bo težko prišla
Ameriški astronavti sicer živijo v Houstonu, ki pa so ga v zadnjem tednu prizadele obsežne poplave, zato pri Nasi še ne vedo, kdaj bo iz Houstona proti Kazahstanu lahko poletelo letalo, s katerim se bosta Whitsonova in Fischer vrnila v domovino, piše Guardian.

Na ISS-ju ostajajo trije ljudje - Američan, Rus in Italijan, ki se jim bodo 12. septembra pridružili še Američana in Rus.