S sojuzom je poletela tričlanska posadka. Foto: EPA
S sojuzom je poletela tričlanska posadka. Foto: EPA

Charles Simonyi se je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prvič podal aprila leta 2007, ko je za 13-dnevno potovanje odštel 18 milijonov evrov, tokrat pa je moral za 12-dnevno vesoljsko avanturo plačati še sedem milijonov več. Poleg njega sta na ISS poletela še ameriški astronavt Michael Barrat in ruski kozmonavt Genadi Padalka, ki bo v prihodnjih dneh prevzel vlogo poveljnika na postaji.

Na Madžarskem rojeni 60-letni Simonyi je svoje premoženje večinoma zaslužil z razvijanjem programske opreme pri ameriškem računalniškem velikanu Microsoft. V vesoljskem izstrelišču v Kazahstanu so njegov polet spremljali 28-letna žena in prijatelji, med katerimi je bil tudi soustanovitelj Microsofta Paul Allen.

Naslednji turisti na ISS leta 2011
Za nekaj časa bo Simonyi zadnji vesoljski turist, saj naj bi z ruskim plovilom dva vesoljska turista poletela šele leta 2011. Podjetje Space adventures, ki organizira polete s sojuzom, priznava, da je njihov posel močno prizadela svetovna finančna kriza, zaradi katere se je število milijarderjev po svetu prepolovilo.

G. V.