Geni ne morejo biti patentirani, je odločila najvišja ameriška sodna instanca. Foto: EPA
Geni ne morejo biti patentirani, je odločila najvišja ameriška sodna instanca. Foto: EPA

Sodišče je tako razsodilo v eni izmed najpomembnejših zadev v času sodobne molekularne medicine, in sicer, kdo bo imel pravico do osnovnih gradnikov življenja, piše Wall Street Journal. Šlo je za primer družbe Myriad Genetics, ki ima v lasti dva patenta za gena, znana tudi kot BRCA1 and BRCA2 in kažeta na to, ali ima ženska večjo možnost, da zboli za rakom na dojkah.
Sodniki so soglasno presodili, da so geni, ki jih je Myriad Genetics patentiral, proizvod narave, kar pa ne more biti predmet patentiranja. Razsodba je bila zmaga za skupino rakavih bolnikov in genetikov, ki so tožbo vložili že leta 2009. Sodba vrhovnega sodišča je tudi razveljavila predhodno odločitev prizivnega sodišča, ki je izpostavilo, da ameriški patentni urad že 30 let podeljuje patente na zaporedja DNK.
Myriad Genetics pa je s sodbo izgubil ekskluzivno pravico do genetskih testov za raka na dojkah in jajčnikih. Družba in njegovi podporniki so ob tem opozorili, da bi razsodba lahko negativno vplivala na bodoča vlaganja v medicinske raziskave. A številna podjetja iz medicinske industrije so mnenja, da bi lahko prepoved patentiranja človeških genov odprla nove možnosti za razvoj diagnostičnih pripomočkov, npr. testov, ki bi analizirali večje število genov naenkrat.