Številne uporabnike bo Applova sprememba poslovanja razveselila. Na fotografiji sicer srečni lastniki novih iPhonov x v Avstraliji leta 2017. Foto: EPA
Številne uporabnike bo Applova sprememba poslovanja razveselila. Na fotografiji sicer srečni lastniki novih iPhonov x v Avstraliji leta 2017. Foto: EPA

Apple bo program Popravi sam (angl. Self-Service Repair) v ZDA zagnal v začetku prihodnje leta, v drugih državah pa med letom 2022.

Uporabnikom bodo ponudili sestavne dele, kot so zasloni, baterije in moduli kamere. V ponudbi bo skupno več kot 200 rezervnih delov in orodij. Na spletni strani bo Apple objavil navodila za popravilo.

Sprva bodo prodajali le dele za najnovejša telefona iPhone12 in iPhone13, pozneje bodo ponudbo razširili na računalnike Mac s procesorji M1.

Apple bo od uporabnikov, ki želijo sami opraviti popravilo, zahteval neke vrste izjavo, da se razumejo na zadevo in poznajo kompleksnost procesa popravila. Zamenjane dele bodo morali nato vrniti Applu, ki jih bo recikliral.

Če uporabnikom popravilo ne bo uspelo, bodo napravo lahko še vedno odnesli k uradnim serviserjem, kjer bodo popravilo seveda morali plačati. Popravilo v lastni režiji sicer ob upoštevanju navodil ne bo vplivalo na garancijo, še navaja Independet.

Tehnološki velikan je po dolgih letih očitno popustil pritiskom skupin uporabnikov, ki so trdile, da je nezmožnost popravila naprav v lastni režiji nepravična in ni trajnostna.

Rezervnih delov namreč ni bilo mogoče kupiti, kakršna koli popravila Applovih naprav pa so lahko izvajali le pooblaščeni serviserji. Apple je sicer dostop do izvirnih delov in orodij neodvisnim serviserjem omogočil šele leta 2019, poroča Independent.