Logotip Appla. Foto: Reuters
Logotip Appla. Foto: Reuters

Apple je mejnik treh bilijonov dolarjev oziroma treh tisočev dolarjev (2660 milijard evrov) za kratek čas dosegel v ponedeljek in nato znova v torek. Vrednost delnice Apple se je na vrhuncu dvignila na 182,94 dolarja.

Podjetje je razcvet doživelo med pandemijo covida-19, med katero se je izjemno povečalo povpraševanje po Applovih mobilnih telefonih iPhone, prenosnih računalnikih MacBook in tablicah iPad.

Tržno vrednost bilijona dolarjev je Apple sicer prvič presegel avgusta 2018, navaja Independent. Avgusta 2020 je tržna vrednost Appla prvič presegla dva bilijona dolarjev, samo 16 mesecev pozneje je narasla še za bilijon.

Apple namerava v prihodnosti razširiti svojo ponudbo tudi na področje samovozečih avtomobilov in "razširjene resničnosti". S tem želijo tudi zmanjšati odvisnost od iPhonov, ki trenutno predstavljajo več kot polovico Applovih prihodkov.

Tržni analitiki sicer ocenjujejo, da bo Apple veliko težje dosegel četrti bilijon dolarjev. "Apple je bil za veliko ljudi eden ključnih nakupov med pandemijo, pri izstopanju iz nje pa bo imel nekaj težav," ocenjuje Edward Moya iz Oande v New Yorku.

Po tržni vrednosti Applu sledijo Microsoft (2,5 bilijona), lastnik Googla Alphabet (dva bilijona), Amazon (1,7 bilijona) in Tesla (1,2 bilijona dolarjev).