Steve Jobs zavrača očitke. Foto: EPA
Steve Jobs zavrača očitke. Foto: EPA
Dva izmed uporabnikov iPhona sta proti Applu že vložila tožbi zaradi 'naprave za sledenje'.
iPhone je med uporabniki mobilne tehnologije izjemno priljubljen. Foto: EPA

V elektronskem pismu, ki ga je poslal enemu izmed lastnikov iPhona, ki se je na to temo potožil Applu, Jobs zanika, da bi njegovo podjetje nad svojimi strankami izvajalo nadzor.
Kje leži srž problema? Zahvaljujoč patentu, ki ga je podjetje zaščitilo, bi lahko sklenili, da namerava Apple s pomočjo zbranih podatkov ustvariti nekakšno osebno izkaznico lastnikov iPhona, ki jo bo povezal s skoraj vsem, od fotografij, ki jih posnamete, do finančnih transakcij, ki jih opravite.
Zbrane podatke bodo poslali tudi tretji strani - brez vedenja in privolitve lastnikov telefonov. Ugibanja, kaj točno Apple počne in kaj bo delal s podatki, so zaradi hudega posega v zasebnost že zdaj povzročila paniko med uporabniki iPhona. Apple še vedno ni podal uradnega stališča do spornega razkritja, ki sta ga prejšnji teden objavila dva strokovnjaka, Pete Warden in Alasdair Allan.
Jobs kratek in jedrnat
A v elektronskem odgovoru eni izmed preplašenih strank Jobs zelo na kratko odgovarja na vprašanje glede tega. Po navedbah spletne strani MacRumors se je vprašanje zaskrbljene stranke glasilo: "Mi lahko, prosim, pojasnite potrebnost orodja za pasivno spremljanje lokacije, ki je v mojem iPhonu? Zelo skrb vzbujajoče je vedeti, da se moja točna lokacija vsak trenutek spremlja. Prosim vas, da mi to pojasnite, preden presedlam na Droid (operativni sistem Googla). Oni me ne nadzorujejo."

"Mi ne nadzorujemo nikogar. Informacije, ki krožijo naokoli, so lažne," je bil kratek Jobs, ki dodaja še, da tudi naprave z Androidom spremljajo lokacije svojih uporabnikov.

Čeprav se Jobs le redko sam vključi v neposredno komunikacijo z uporabniki, je ta njegov poskus povezan s patentom, ki ga je eden izmed njegovih starejših inženirjev predal v patentni urad. Ronald Huang je prejšnji mesec ameriškemu uradu za patente predal aplikacijo 12/553,554, ki podrobno opisuje, kako Apple načrtuje ustvariti izkaznico "Zgodovina lokacij".

NADALJNJE BRANJE
Član nemških Zelenih, Malte Spitz, je šele po sodni bitki z nacionalnim operaterjem Deutsche Telekomom, pridobil lastne geolokacijske podatke s svojega prenosnega telefona in jih predal uredništvu Die Zeita. Novinarji so pridobljene podatke združili z njegovim javno beleženim političnim delovanjem (beri: tweetanjem, pisanjem bloga in vsemi preostalimi dejavnostmi, ki so na spletu prosto dostopne). Nastala je osupljiva rekonstrukcija šestih mesecev Spitzevega življenja (Zeit Online).


Podatki oglaševalcem
Spletna stran Gawker.com ob tem navaja, da obstaja možnost, da se bodo podatki s te izkaznice povezovali tudi s fotografijami, finančnimi transakcijami, dohodnimi in odhodnimi klici in sporočili, uporabo medmrežja ... Patent jasno poudarja, da bodo podatki poslani na računalniške strežnike tretjih strani brez dovoljenja uporabnikov telefonov.

Apple se je tako že zdaj zaradi tega vohunskega škandala znašel na udaru javnosti, pa tudi političnega vrha. Sprožili so tudi že številne preiskave in zaslišanja. Novinari WSJ-ja so odkrili, da Applove naprave zbirajo podatke o lokaciji celo, ko so lokacijske funkcije ugasnjene.
Podatek o lokaciji je najvrednejši podatek, ki ga lahko vaša prenosna naprava nekomu preda, ker oglaševalcem in drugim tretjim stranem ne pove le, kje ste bili in kam greste, ampak tudi, kaj bi lahko kupili, ko pridete do tja.