Asteroid 2005 YU55 je mimo Zemlje zletel na štirih petinah poti do Lune. Foto: Nasa
Asteroid 2005 YU55 je mimo Zemlje zletel na štirih petinah poti do Lune. Foto: Nasa

Prave nevarnosti, da bi asteroid 2005 YU55 trčil v Zemljo, ni bilo, zagotavljajo astronomi Nase in drugih svetovnih vesoljskih agencij. Asteroid je bil na najbližji točki Zemlji bližje kot Luna.

Na spletni strani Nase lahko vidite simulacijo njegove poti med Zemljo in Luno.

Priložnost za podrobno preučevanje
Astronomi so letenje asteroida 2005 YU55, ki je mimo Zemlje hitel s hitrostjo okoli 50.000 km/h, izkoristili za natančno preučevanje. Med drugim so ugotovili, da je površina asteroida večinoma iz ogljikovih spojin, njegovo površino pa so tudi natančno kartirali. Po napovedih znanstvenikov se kaj podobnega ne bo zgodilo pred letom 2028.

"To je izredno redek dogodke, iz katerega smo se veliko naučili," je za CNN povedala Marina Brozovic, raziskovalka Nase. Nazadnje je tako velik asteroid šel tako blizu Zemlje leta 1976. To je bil tudi največji 'kamen iz vesolja', ki naj bi do leta 2028 prišel tako blizu našega planeta. Sam 2005 YU55 je bil viden iz večine severne poloble s teleskopi s premerom vsaj 15 cm.

In če bi padel na Zemljo?
Asteroid, ki ga po velikosti lahko primerjamo z ameriško letalonosilko, bi v primeru padca na Zemljo povzročil eksplozijo z močjo 4.000 megaton in potres z magnitudo 7,0. Če bi padel v ocean, bi lahko povzročil cunami, ki bi 100 km od točke udarca lahko dosegel višino dobrih 20 metrov. Obe oceni so podali raziskovalci univerze Purdue iz Indiane.