Številni so upali, da so s pomočjo sodobne tehnologije odkrili starodavno mesto Atlantida. Foto:
Številni so upali, da so s pomočjo sodobne tehnologije odkrili starodavno mesto Atlantida. Foto:

Nekateri so na posnetku Google Earth okoli 960 kilometrov od afriške obale v Atlantiku opazili mrežo cest in v njej takoj spoznali mesto, ki ga je opisoval grški filozof Platon.

"Čeprav so bili v Google Earthu odkriti številni osupljivi kraji, kot je nedotaknjen gozd v Mozambiku in ostanki antične rimske vile, pa tokrat ni tako. Kar so uporabniki opazili, je artefakt procesa zbiranja podatkov. Linije odsevajo pot ladij, ki so s sonarji merile morsko dno, in zbirale podatke. To, da so med temi linijami neizpolnjeni prostori, kaže, kako malo v resnici vemo o svetovnih oceanih," so zapisali pri Googlu.

Zgodba o Atlantidi, legendarnem mestu, uničenem še v antičnih časih, vse od takrat, ko je o njen pred več kot dvema tisočletjema pisal Platon, buri domišljijo tako laikov kot strokovnjakov. Platon je Atlantido opisal kot mesto neverjetnega bogastva, napredne civilizacije in naravne lepote. O tem, kje - če sploh - je izgubljeno mesto, divja divja debata: nekateri trdijo, da je blizu Kube, drugi, da leži ob obali Cornwalla, tretji, da je blizu Gibraltarja ali pa sredi Atlantika.

C. R.