Kriptovaluto bitcoin lahko po spletu kupujemo z drugimi valutami, kot sta evro in dolar. Foto: BoBo
Kriptovaluto bitcoin lahko po spletu kupujemo z drugimi valutami, kot sta evro in dolar. Foto: BoBo

Craig Steven Wright je z razkritjem prekinil nekaj mesecev trajajoče ugibanje o avtorju priljubljene kriptovalute. Avstralec je za BBC, Economist in GQ razkril, da se prav on skriva za psevdonimom Satoši Nakamoto, ki je veljal za izumitelja bitcoina.

Avstralec je svojo trditev podprl s kriptografskimi ključi, ki jih je ustvaril v začetnem obdobju razvoja bitcoina, in so povezani z bitcoini, za katere je znano, da pripadajo Satošiju Nakamotu. Wright je novinarjem BBC-ja tudi pokazal 10 bitcoinov, ki so bili del prvega nakazila bitcoinov med člani ekipe ustvarjalcev bitcoina. Wrightove navedbe so potrdili tudi v Fundaciji bitcoin.

Kljub razkritju pa si avstralski podjetnik ne želi medijske pozornosti: kot je dejal v intervjuju za BBC, bo to najverjetneje njegova zadnja medijska pojavitev. Wright si namreč želi ostati zunaj soja medijskih žarometov, zato upa, da bo s tem razkritjem končano ugibanje okoli svoje vpletenosti v nastanek bitcoina.

Pritegnil pozornost davčne uprave
Minulega decembra sta reviji Wired in Gizmondo prvi objavili Wrightovo ime kot enega izmed potencialnih izumiteljev kriptovalute bitcoin. Po tej objavi je avstralska davčna uprava pri Wrightu izvedla hišno preiskavo, čeprav le-ta ni bila povezana z bitcoini, temveč je šlo za del dalj časa trajajoče preiskave Wrightovega davčnega dolga.

Obenem pa je objava Wrightovega imena povzročila tudi velik pritisk medijev na njegove bližnje, zato je dejal, da želi s svojim razkritjem prekiniti nadaljnja ugibanja. Ne želi pa si slave, povezane z bitcoini, temveč želi le "ostati sam."

Dvomi o Wrightovem priznanju
Člani t. i. bitcoin skupnosti ostajajo sicer skeptični glede Wrightove trditve, da je ravno on izumitelj bitcoina. Da bi bili o tem prepričani, bodo potrebovali več dokazov, so dejali BBC-ju. Trditev je sicer potrdil glavni znanstvenik v Fundaciji bitcoin Gavin Andresen, a tudi on je dodal, da je kaj takega nemogoče 100-odstotno potrditi.

Dvome o Wrightovem priznanju so spodbudili poskusi ponoviti postopek, kako verificirati kriptografske ključe. Potrebne korake je Wright objavil na svojem blogu. Šlo naj bi za zelo čuden postopek in Andresen je dejal, da ne ve, zakaj je Wright za dokazovanje izbral ravno njega.

Drugi poznavalci so skeptični zaradi "glasnega" načina, na katerega je Wright javnost seznanil s tem, da je izumitelj bitcoina. So pa tudi glasovi, ki pravijo, da je dobro, da je Nakamoto razkrit.

Bitcoin od leta 2009
Kriptovaluta bitcoin je v uporabi od leta 2009, osnovana je na zapletenih računalniških algoritmih, uporablja pa se za plačilo najrazličnejših dobrin in storitev po spletu. Zaradi anonimnosti transakcij je priljubljena tudi pri spletnih prevarantih in prodaji nezakonitih dobrin. Po nekaterih ocenah naj bi bilo premoženje bitcoinov izumitelja vredno okoli 450 milijonov ameriških dolarjev.