Znanstveniki so na Marsu popisali najmanj 635.000 kraterjev s premerom, večjim od enega kilometra. Nekateri med njimi so poimenovani po mestih na Zemlji. Foto: Pixabay
Znanstveniki so na Marsu popisali najmanj 635.000 kraterjev s premerom, večjim od enega kilometra. Nekateri med njimi so poimenovani po mestih na Zemlji. Foto: Pixabay

"To je velika čast za naše mesto. Steyr ima zdaj tudi medplanetarni pomen," je novico sporočil župan mesta iz Zgornje Avstrije Markus Vogl. Zahvalil se je znanstvenici Janice L. Bishop, ki deluje pri inštitutu SETI, kar je kratica za "iskanje nezemeljske inteligence".

Krater Steyr in Enns se delno prekrivata in se nahajata na južni polobli Marsa, tik pod ekvatorjem rdečega planeta. Premer Steyrja meri približno 20 kilometrov, tik ob njem pa se nahaja krater Enns s 23 metri premera.

V bližini kraterjev nekoč tekla voda

Janice L. Bishop in Lukas Gründler sta omenjena kraterja raziskovala v sklopu študije o Marsovi pokrajini Tyrrhena Terra.

To je široka nižina med največjima udarnima kraterjema na Marsu Isidis in Hellas, ki je zanimiva predvsem zaradi dokazov o nekdanji vodni dejavnosti, ki se kaže v dolinah in mineralih s plastno strukturo.

Kraterja spominjata na mesti

Poleg tega kombinacija starejših (3–4 milijarde let) ter mlajših (1–2 milijardi let) površin kaže na intenzivne geološke spremembe v pokrajini, ki se nahaja blizu ogromnega ognjenika Syrtis, še piše na spletni strani inštituta SETI.

Kraterja sta dobila ime po mestih, ker si z njima delita številne podobnosti – to sta bližnji starodavni mesti, ki vplivata druga na drugo, povezani sta z reko, dolina v bližini mest pa je najverjetneje nastala zaradi taljenja ledenika, kar ima tudi podobnosti z Marsom, še navaja SETI.

Na Marsu tudi Bled in Kamnik

Omenjena kraterja sicer nista prva, ki sta bila imenovana po avstrijskih mestih. Na Marsu se namreč nahajajo tudi kraterji, imenovani po mestih Innsbruck, Kufstein in Vils.

Med več kot 635.000 udarnimi kraterji na Marsu sta tudi Bled in Kamnik. Bled s premerom 7,8 kilometra je bil poimenovan že leta 1976, Kamnik s premerom 10 kilometrov pa je nekoliko mlajši, saj je ime dobil leta 2009.

Za poimenovanje nebesnih teles in značilnosti njihovega površja je pristojna Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki majhne Marsove udarne kraterje s premerom do 50 kilometrov poimenuje po mestih z do 100.000 prebivalci.