Na papir so z zamrzovanjem namestili posebne posušene bakterije, ki lahko elektrone izločajo iz svojih celic. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na papir so z zamrzovanjem namestili posebne posušene bakterije, ki lahko elektrone izločajo iz svojih celic. Foto: BoBo/Borut Živulović

Znanstveniki z Državne univerze v New Yorku so na papir natisnili tanke plasti kovin in drugih materialov ter nato nanje nanesli posušene bakterije, ki iz svojih celic izločajo elektrone. Elektrone namreč bakterije prečrpavajo skozi membrano z energijo, ki jo dobijo iz hrane (redoks potencial kemolitotrofov). Ko ti elektroni pridejo v stik z zunanjimi elektrodami, napolnijo baterijo, poroča spletni portal ScienceDaily.
S takšnimi baterijami bi si lahko pomagali predvsem na odročnih območjih, kjer pogosto ni elektrike, in zdravniki ne morejo uporabljati naprav za diagnostiko, ki potrebujejo električno energijo.

Papirnata baterija je za zdaj namenjena samo enkratni uporabi, pred aktivacijo pa lahko na polici preživi približno štiri mesece. Za aktivacijo baterije je potrebna voda ali slina. Po nekaj minutah tekočina oživi bakterijo, ki "proizvede" dovolj elektronov, da se napolnita svetlobna dioda ali kalkulator. Znanstveniki skušajo zdaj podaljšati življenjsko dobo bakterij in njihovo učinkovitost, s čimer bi podaljšali dobo pred aktivacijo.

"Za bolj praktično rabo bi morali tudi učinkovitost same baterije izboljšati za približno 1000-krat," meni vodja raziskovalcev Seokheun Choi. To bi lahko storili z združitvijo več papirnatih baterij, je dodal.

"Papir je poceni, razpoložljiv, fleksibilen in ima veliko površino. Vendar pa sofisticirani senzorji potrebujejo električno energijo. Običajne baterije so pogosto preveč potratne in drage, prav tako pa jih ni mogoče vgraditi v papir. Najboljša rešitev so biološke baterije na papirju," je povedal Choi.