Gradnja z mikrobi bi lahko gradnjo v prihodnosti močno pocenila in pospešila. Foto: Reuters
Gradnja z mikrobi bi lahko gradnjo v prihodnosti močno pocenila in pospešila. Foto: Reuters

Z bakterijskim gradbeništvom se srečujemo pogosteje, kot si morda mislite, piše spletni portal IFL Science. Pomislite samo na zobni kamen, plast biofilma, ki ga bakterije zgradijo v vaših ustih. To sposobnost teh izredno prilagodljivih organizmov bi lahko izkoristili za gradnjo mest prihodnosti.

Možnosti, ki jih ponujajo, je precej. Tako bi lahko proizvajali beton, ki bi se sam zdravil. Bakterije namreč lahko s procesom, ki se imenuje biomineralizacija, iz svojega neposrednega okolja odvzamejo kalcij, ga zmešajo z ogljikovim dioksidom, ki ga je v atmosferi v izobilju, ter proizvedejo mineralne kristale. S tem bi zagotovili nižje stroške vzdrževanja infrastrukture ter njeno daljšo življenjsko dobo, obenem pa bi zmanjšali tudi izpuste ogljikovega dioksida.

Na univerzi v Newcastlu pa so šli še korak dlje in poskušajo izkoristiti tudi zmožnost bakterij, da se odzivajo na dražljaje iz okolja. Kot primer navajajo možnost, da bi v tla vnesli bakterije, ki so občutljive na mehaničen pritisk. Ko bi izvedli pritisk, bi bakterije povezale zemljo v trdno strukturo. S tem bi dobili samoustvarjajoče se temelje brez odvečnega in dolgotrajnega kopanja.

Vse to in še več je seveda odmaknjeno precej daleč v prihodnost, vendar so obeti veliki ter izredno zanimivi.