Bomo lahko kmalu brali misli? Foto:
Bomo lahko kmalu brali misli? Foto:

"Prevod" drži v 90 odstotkih in bi bil lahko v veliko pomoč zlasti bolnikom, ki ne morejo govoriti, saj bi se tako lahko sporazumevali z okolico. "To je bil velik trenutek za vso ekipo. Uspelo nam je dekodirati misli le s pomočjo signalov, ki so jih pošiljali možgani. To bi lahko imenovali bralec misli, in upamo, da bomo v dveh ali treh letih z našim odkritjem lahko pomagali ohromelim pacientom," je povedal profesor Bradley Greger z univerze Utah.

Raziskovalcem je uspelo razvozlati misli s pomočjo majhnih omrežij, sestavljenih iz 16 drobcenih elektrod, ki so jih namestili na površje možganov, kjer so centri za govor. Pacientu so namreč pri predhodnji operaciji odstranili del lobanje in tako so lahko senzorje namestili na površje možganov.

Ob misli ali izgovoru besede možgani oddajajo enake signale
S pomočjo elektrod so raziskovalci posneli signale, ki so jih oddajali možgani med večkratnim branjem pacienta desetih besed. Pacinet je prebral besede, ki bi prišle prav pri sporazumevanju bolnikov z okolico - da, ne, vroče, mrzlo, lačen, žejen, živijo, na svidenje, več, manj. Nato je besede še enkrat ponovil računalniku, ki je prej shranil signale njegovih možganov, in ta je signale s pravimi besedami pravilno povezal v 76 oz. 90 odstotkih primerov.

Znanstveniki tako ugotavljajo, da možgani sprožijo ob isti besedi, če je govorjena ali le mišljena, enake signale. Tako bi lahko s posebno napravo mislim dodali glas. To odkritje bi lako pomembno pomagalo ohromljenim ljudem, katerih možgani so v večini primerov zdravi, ne morejo pa govoriti zaradi pretrganih povezav z mišicami.

Gre torej za najbolj natančen prevod misli doslej, vendar porfesor Greger priznava, da je treba še veliko dela, da bi sistem izboljšali. "In če bi lahko hromim ljudem pomagali izgovoriti le 40 besed, bi lahko zelo izboljšali njihovo življenje," je dejal za Daily Telegraph.