Arktični ocean naj v prihodnjih od treh do štirih desetletjih poleti sploh ne bi več zamrznil. Foto: RTV Slo
Arktični ocean naj v prihodnjih od treh do štirih desetletjih poleti sploh ne bi več zamrznil. Foto: RTV Slo

Pojasnili so, da je za 40 odstotkov zvišanja gladine oceanov krivo taljenje snega in ledu, v prihodnje pa naj bi se ta delež še povečal. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, znanstveniki, ki so zbrani v skupini za ocenjevanje razmer v Arktiki (AMAP), ocenjujejo, da naj bi se gladina morja do leta 2100 dvignila za od 0,9 do 1,6 metra.

Višanje gladine bo imelo uničujoče posledice
Čeprav se bo gladina morja zvišala le za 0,9 metra, bo to imelo uničujoče posledice za obalna mesta ter gosto naseljena nizko ležeča območja v Bangladešu, Vietnamu, na Kitajskem in drugod. Zaradi zvišanja morske gladine bodo izginila številna rodovitna območja, povečalo se bo tudi število uničujočih orkanov in drugih vremenskih ekstremov, opozarjajo strokovnjaki.

Zadnjih šest let najtoplejše obdobje v 2.000 letih
Najnovejše ocene se precej razlikujejo od ocen, ki jih je ZN objavil leta 2007 in po katerih naj bi se morska gladina do konca stoletja zvišala za od 18 do 59 centimetrov. Vendar pa te ocene niso upoštevale vpliva taljenja ledu, zlasti na območju Grenlandije.

Kot kažejo podatki, je bilo zadnjih šest let najtoplejše obdobje, ki so ga izmerili na arktičnem območju, poletne temperature pa so bile v zadnjih desetletjih višje kot kdaj koli v zadnjih 2.000 letih.

Arktični ocean naj v prihodnjih od treh do štirih desetletjih poleti sploh ne bi več zamrznil. Satelitski posnetki kažejo, da je bilo območje polarnega ledu leta 2007 najmanjše doslej in je obsegalo le 4,13 milijona kvadratnih kilometrov.