Orbita planetoida je izjemno raztegnjena. V dolžino meri štirikrat več kot v širino. Foto: Reuters
Orbita planetoida je izjemno raztegnjena. V dolžino meri štirikrat več kot v širino. Foto: Reuters

Vesoljsko telo, znano kot 2006 SQ372, tenutno začenja pot po zunanjem delu orbite, ki je od Sonca oddaljena 240 milijard kilometrov. Planetoid je od Zemlje oddaljen več kot 3 milijarde kilometrov, kar je nekaj manj, kot je od Zemlje oddaljen Neptun. Orbita planetoida je štirikrat daljša kot široka, je še povedal Andrew Becker, vodja ekipe raziskovalcev na univerzi v Washingtonu. Podobno orbito, vendar ne tako raztegnjeno, ima tudi Sedna, oddaljen pritlikav planet, ki je podoben Plutonu in so ga odkrili leta 2003.

Premer planetoida je manj kot 100 kilometrov in je v resnici komet, vendar pa se Soncu nikoli tako ne približa, da bi lahko oblikoval dolg, svetel rep iz plinov in prahu.

Za zdaj še ni znano, kako se je planetoid oblikoval. Lahko bi nastal kot Pluton, v pasu ledenih delcev v bližini Neptuna, nato pa naj bi ga zaradi gravitacije odbilo daleč stran. Bolj verjetno pa je, da je nastal iz OOrtovega oblaka, v katerem potujejo telesa, podobna asteroidom, ki krožijo okoli Sonca na razdalji nekaj bilijonov kilometrov.

Eden od ciljev ekipe raziskovalcev je tako ugotoviti in razumeti nastanek kometov, ki se uvrščajo med najbolj zanimive nebeške pojave. Še bolj pomememben pa je pogled v zgodnjo zgodovino osončja ter sestavljanje teorije o nastanku vesolja.