Bo človeku kdaj uspelo potovati skozi čas? Foto: EPA
Bo človeku kdaj uspelo potovati skozi čas? Foto: EPA

Hitrost svetlobe v vakuumu je najvišja hitrost, ki jo je mogoče doseči v vesolju. Nekateri znanstveni poskusi v zadnjih letih pa so nakazovali možnost, da bi fotoni lahko potovali še hitreje.

Tudi za fotone velja načelo vzročnosti
Če bi bilo tako, bi teoretično bila mogoča potovanja skozi čas. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da so tudi posamezni fotoni preveč omejeni na meje hitrosti v vakuumu.

To pomeni, da tudi za fotone velja načelo vzročnosti iz Einsteinove teorije posebne relativnosti, ki pravi, da učinek nekega dogodka ne more s potovanjem, hitrejšim od svetlobe, prehiteti vzroka tega istega dogodka. Šele kršitev tega načela vzročnosti bi morebiti lahko dovoljevala časovna potovanja.

Medtem ko je hitrost svetlobe v vakuumu približno 300 tisoč kilometrov na sekundo, pa se lahko ta v drugačnih okoliščinah razlikuje glede na različne materiale.

Nekateri poskusi so pokazali t. i. supersvetlobno vedenje, kar pomeni, da so fotoni v določenem okolju potovali hitreje od svetlobe. S tem se je odprlo vprašanje, ali je to mogoče tudi v vakuumu.

Du izmeril hitrost optičnega predhodnika
Shengwang Du
je s kolegi na Univerzi za znanost in tehnologijo v Hongkongu izmeril hitrost t. i. optičnega predhodnika.

Tako kot veter, ki piha pred drvečim vlakom, so "optični predhodniki" valovi, ki spremljajo fotone v materialu. Z uspešno opravljenim prehodom para fotonov skozi paro atomov, ohlajenih na le 100 milijonink stopnje nad absolutno ničlo - kar je najnižja mogoča temperatura v vesolju -, je ekipa znanstvenikov pokazala, da sta tako optični predhodnik kot tudi foton, ki ga je povzročil, omejena z vakuumsko svetlobno hitrostjo.

"S tem ko smo pokazali, da en sam foton ne more potovati hitreje od svetlobe, smo prispevali sklep k razpravi o pravi hitrosti informacij, ki jih prenašajo fotoni," je dejal profesor Du.

To pomeni, da fotoni ne morejo potovati skozi čas in da informacije, ki jih prenašajo, ne morejo potovati hitreje od svetlobe. "Naše ugotovitve bodo znanstvenikom verjetno dale boljšo predstavo o prenosu kvantnih informacij," je dejal profesor Du.

Kljub temu pa ...
Potovanje skozi čas ni popolnoma izključeno. Po Einsteinovi teoriji splošne relativnosti sta prostor in čas dva prepletena vidika iste stvari, njuno upogibanje pa bi lahko privedlo do združitve dveh različnih časov - kar je včasih imenovano kot ustvarjanje "črvine".