Izraelec Radi Kaiof se lahko s pomočjo naprave celo vzpenja po stopnicah. Foto: Reuters
Izraelec Radi Kaiof se lahko s pomočjo naprave celo vzpenja po stopnicah. Foto: Reuters

41-letni Radi Kaiof, ki je ostal paraliziran pred 20 leti, ko je služil kot vojak v izraelski vojski, se zdaj lahko premika s pomočjo posebne naprave t. i. električnega zunajtelesnega okostja.

Napravo, ki je poimenovana ReWalk (Ponovna hoja), je izumil inženir Amit Goffer, ustanovitelj podjetja Argo Medical Technologies, majhnega podjetja, ki išče nove rešitve za ljudi z zdravstvenimi težavami.

Goffer, ki je tudi sam paraliziran, a ker je tetraplegik naprave ne more uporabljati, je izumil nekakšno elektronsko okostje, ki navidez spominja na opravo akcijskega junaka Iron Mana, namenjeno pa je samo paraplegikom, torej tistim, ki so paralizirani od pasu navzdol. S pomočjo ReWalka lahko paraplegiki stojijo, hodijo in se celo vzpenjajo po stopnicah, a morajo za ravnotežje še vedno uporabljati bergle.

Naprava vrača najpomembnejše - dostojanstvo
Napravo sestavlja več delov - motorizirani opori za noge, različni senzorji za spremljanje telesnih funkcij in nahrbtnik, v katerem je računalnik za nadzor delovanja sistema in baterije, ki jih je mogoče napolniti.

Goffer je prepričan, da je njegova naprava revolucionarna, saj ljudem, ki so paralizirani, ne omogoča le, da se lahko spet postavijo na svoje noge, ampak jim povrne tudi dostojanstvo. "Šele zdaj sem po dolgem času dobil občutek, kako velik sem. Ko govorim z ljudmi, jih lahko gledam naravnost v oči in ne od nekje spodaj," o svojih občutkih pripoveduje prvi uporabnik Kaiof. Gofferjev izum bodo množično začeli proizvajati leta 2010, ko ga bo mogoče tudi kupiti na prostem trgu. Cena naprave naj bi bila enakovredna ceni invalidskega vozička z več funkcijami - okoli 20.000 dolarjev (približno 13.000 evrov).