Žiga Vene je izdelal računalniško simulacijo delovanja hidroelektrarn na spodnji Savi. Foto: Goran Rovan
Žiga Vene je izdelal računalniško simulacijo delovanja hidroelektrarn na spodnji Savi. Foto: Goran Rovan
Študentje iz Maribora so izdelali pravo formulo. Foto: Goran Rovan
Srednješolci iz Siska so predstavili svoj solarni avto. Foto: Goran Rovan

Prireditev z naslovom Tehnogenij si ti – tehnogenij svet vrti je potekala v Vrbini pri Krškem pred Informacijskim središčem GEN energije in v njem. Kljub hladnemu vremenu jo je obiskalo okoli 200 mladih tehničnih navdušencev. Osnovno poslanstvo tega projekta je spodbujati mlade tehnike in njihove mentorje k razvoju praktičnih izdelkov in iskanju rešitev. GEN energija pa vsako leto zagotovi nagrade za najboljše projekte. Mednje bi lahko letos uvrstili odlično računalniško simulacijo delovanja hidroelektrarn na spodnji Savi, ki jo je predstavil Žiga Vene, dijak drugega letnika Tehnične gimnazije Krško. Simulacijo je izdelal pod mentorstvom Svetlane Novak in Matjaža Cerarja.

Letos so na prireditvi prvič sodelovale tudi nekatere posavske osnovne šole in tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja. Povabili pa so tudi hrvaške srednješolce iz Tehnične šole iz Siska, ki so prikazali solarni avtomobil lastne izdelave. Nekdanji dijak šolskega centra Krško Uroš Grivc pa je s svojo študentsko skupino s Fakultete za strojništvo Maribor predstavil čisto pravo formulo.

V GEN energiji so prepričani, da lahko tehnika in inovativnost omogočata razvoj in napredek družbe in da so prav mladi tisti, ki lahko s svežimi idejami gradijo boljšo prihodnost. Zato jih želijo tudi v prihodnje pri tem spodbujati in podpirati. Direktor GEN energije Martin Novšak je to izrazil tudi na odprtju prireditve z besedami: "Kvalitetni tehnični kadri so za skupino GEN izrednega pomena, zato je v GEN energiji del naših dejavnosti v okviru Sveta energije usmerjenih tudi v spodbujanje mladih za naravoslovje in tehniko. Poleg tega pa z veseljem sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, kot je Šolski center Krško-Sevnica, ki s svežimi idejami in zagnanostjo svojim osnovnim dejavnostim dodaja vrednost in jih skuša približati praksi in gospodarstvu."

O pomenu sodelovanja med gospodarstvom in šolskim sistemom pa sta spregovorila tudi dr. Slavica Černoša, vodja Sektorja za srednje šolstvo z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Alenka Žuraj Balog, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica.

Za MMC Goran Rovan