Projekt bi bil tehnično zelo zahteven, a vprašanje, v kolikšno pomoč bi mu bili slovenski birokrati. Foto: MSWS
Projekt bi bil tehnično zelo zahteven, a vprašanje, v kolikšno pomoč bi mu bili slovenski birokrati. Foto: MSWS

Deskanje je zlasti priljubljeno v državah z dostopom do oceanov, njegova priljubljenost pa se povečuje tudi pri nas. A največji težavi sta odvisnost od vremena in primerni valovi. Zato se tako v Evropi kot tudi drugje po svetu širijo gibanja za vzpostavitev stoječih valov, je na predstavitvi na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pojasnila študentka Mateja Klun.

Ekipa 10 študentov je tako v šestmesečnem izzivu raziskala lastnosti toka vode, izdelala pomanjšano različico objekta v učnem žlebu v fakultetnem laboratoriju, preizkusila računalniški model in izdelala investicijsko presojo.

Po njihovih besedah je sicer gradnja takšnega objekta zelo zahtevna, zanjo pa so izbrali lokacijo ob nastajajoči hidroelektrarni v Brežicah, kjer je že načrtovana gradnja kajakaške steze. To bi poenostavilo gradnjo in pridobivanje dovoljenj, a seveda je podoben objekt mogoče zgraditi tudi na kateri koli drugi reki z dovolj pretoka.

Manjši del vode iz reke bi preusmerili v ozko strugo, nato pa bi postavili ustrezno podvodno prepreko, ki bi omogočala nastanek stoječega vodnega vala. Bolj kot tehnični izzivi pa so verjetno vprašljivi birokratski, še dodaten izziv pa predstavlja cena vode, ki močno vpliva na ekonomičnost obratovanja. A prvi odzivi na lokalni ravni so spodbudni, tako da bi v najboljšem primeru val lahko obratoval že marca leta 2017.