Geoffrey Hinton. Foto: Reuters
Geoffrey Hinton. Foto: Reuters

Hintonovo pionirsko delo na nevronskih mrežah, računalniških sistemih, oblikovanih po vzoru človeških možganov in živčnega sistema, je oblikovalo sisteme umetne inteligence, ki poganjajo številne današnje proizvode, poroča CNN.

Desetletje je delno delal pri ameriškem tehnološkem velikanu Google, kjer je pomagal razvijati umetno inteligenco, a je medtem postal zaskrbljen zaradi tehnologije in svoje vloge v njenem razvoju.

"Tolažim se z običajnim izgovorom, da če jaz ne bi tega počel, bi nekdo drug," je Hinton dejal za časopis New York Times, ki je prvi poročal o njegovi odločitvi.

Kot je pojasnil v ponedeljek, je z Googla odšel, da bi lahko svobodno govoril o tveganjih umetne inteligence, ne pa iz želje, da bi kritiziral to podjetje, za katero je dejal, da je delovalo "zelo odgovorno".

Do Hintonove odločitve prihaja v času, ko vse več politikov, organizacij in poznavalcev opozarja na možnost, da bi novi programi umetne inteligence lahko širili lažne informacije in ukinjali delovna mesta.

V ospredu razvoja tovrstnih programov so OpenAI, Microsoft in Google, podobno tehnologijo pa razvijajo tudi IBM, Amazon, Baidu in Tencent.

Marca so vidni posamezniki na področju tehnologije objavili javno pismo s pozivom, naj podjetja za najmanj pol leta prenehajo razvijati sisteme umetne inteligence, kot razlog pa so navedli "velika tveganja za družbo in človeštvo".

Hinton je v pogovoru za New York Times izrazil zaskrbljenost glede možnosti, da bi umetna inteligenca ukinila delovna mesta in ustvarila svet, kjer številni ljudje "ne bodo mogli vedeti več, kaj je res". Opozoril je tudi na presunljiv tempo razvoja tehnologije.

Kot je dejal, je včasih mislil, da umetna inteligenca ne bo pametnejša od ljudi še vsaj od 30 do 50 let, celo več. "Očitno ne mislim več tako," je dejal.

Že leta 2021 je napovedal, da bo umetna inteligenca preobrazila družbo na načine, ki jih ne razumemo popolnoma in katerih učinki ne bodo samo dobri. Umetna inteligenca bo okrepila zdravstvo, a bo tudi odprla možnosti za smrtonosna avtonomna orožja, je dejal.

Nevarnosti in pasti umetne inteligence