Megaupload je (bila) ena najbolj priljubljenih strani za izmenjavo datotek. Foto:
Megaupload je (bila) ena najbolj priljubljenih strani za izmenjavo datotek. Foto:

Odvetnik Megauploada Ira Rothken je ob tem sporočil, da bi podatke lahko izgubilo najmanj 50 milijonov uporabnikov. Ker so zamrznili premoženje Megauploada, ta ne more plačevati podjetjema, ki hranita podatke, Carpathii Hostingu in Cogent Communications Groupu.

Ameriško državno tožilstvo je sporočilo, da bi podjetji podatke, za hranjenje katerih nista plačani, lahko začeli brisati že 2. februarja. Ameriško tožilstvo je sporočilo še, da so izbrane podatke kopirali, vendar niso odstranili strežnikov iz prostorov podjetij. Podatki so pod nadzorom obeh podjetij, uporabniki, ki jih želijo dobiti, pa to lahko storijo po neposrednem dogovoru s podjetjema.

Stran zaprta zaradi piratstva
Podjetje Carpathia Hosting je v sporočilu zapisalo, da nima in nikoli ni imelo dostopa do vsebine na strežnikih Megauploada ter nima nobenega mehanizma za vračanje kakršne koli vsebine, ki je shranjena na omenjenih strežnikih. Dodali so, da datum, ki ga je omenilo državno tožilstvo – 2. februar – "ni utemeljeno na nobeni informaciji, ki jo je ameriški vladi priskrbela Carpathia". Rothken, ki je "zmerno optimističen" glede ohranitve podatkov, je dejal, da je treba te podatke braniti.

Uporabniki so izgubili dostop do podatkov, potem ko so Megaupload 19. januarja letos zaprli zaradi kršenja avtorskih pravic. Megaupload ima okoli 150 milijonov registriranih uporabnikov, ki pa niso vsi kršili avtorskih pravic, nekateri so stran za izmenjavo datotek uporabljali za hranjenje vsebine, ki so jo sami ustvarili, zdaj pa ne morejo dostopati do nje.

Oškodovani za več kot 500 milijonov dolarjev
Ameriško zvezno tožilstvo ocenjuje, da je Megaupload z omogočanjem proste izmenjave zaščitene vsebine oškodoval lastnike avtorskih pravic za več kot 500 milijonov ameriških dolarjev. FBI je zato izdal zaporne naloge za sedem oseb. Na Novi Zelandiji so aretirali ustanovitelja Megauploada Kima Dotcoma (rojen v Nemčiji kot Kim Schmitz) in še tri osebe, povezane z Megauploadom, ameriške oblasti pa pričakujejo njihovo izročitev.